Marina Šaponjić i ruski jezik – neuništiva ljubav (VIDEO)

NOVA VAROŠ – Ime Marine Šaponjić sinonim je za ruski jezik i kulturu u Novoj Varoši, ali tako nije bilo pre 20 godina kada su i roditelji i deca bili protiv učenja ruskog jezika. Nije bilo lako, ali je vredelo. Ovu školsku godinu, jedina profesorka ruskog u Varoši, započela na najlepši mogući način – laureat je Puškinovog konkursa za najbolji esej napisan na ruskom jeziku koji dolazi van ruskog govornog područja. Sa ponosom ističe da je ova nagrada kruna njene osamnaestogodišnje karijere  profesionalnog rusiste.

„Puškin pod naponom  220: spomenik ili bloger“ naziv je ovogodišnjeg konkursa koji već 20 godina tradicionalno organizuje Ruska gazeta. Na karakterističan način profesorska iz Nove Varoši obradila je ovu temu, a  žiri je njen rad ocenio kao iskren, pun emocija i sa specifičnom dozom humora. 220 godina od Puškinovog rođenja Marinu Šaponjić asociralo je na 220 volti.

„Podseća me na 220 volti pod kojima radim svih ovih godina i mislim da bi na vratima kabineta za ruski jezik trebalo da stoji pod naponom 220 volti ne ulazi“, kroz omeh se priseća Marina svojih početaka rada u školstvu.

Puškin je razumljiv i blizak i današnjoj deci koja odrastaju uz stripove, yt i fejsbuk . Svojom velikom zaslugom Marina smatra to što deca danas mnogo više čitaju dela ruske književnosti, a potvrda da je to što radi dobro, stiže i od bivših i od sadašnjih đaka.

„Profesorka je zaslužna što smo zavoleli ruski jezik, koji je veoma sličan našem, a i njihova književnost je mnogo lepa“, objašnjavaju deca koja za profesorsku imaju samo reči hvale.

Marina  je ovu nagradu doživela kao ostvarenje najlepše bajke. Iako se u njenom svakodnevnom životu oseti ljubav prema dalekoj Rusiji, za sebe ipak više voli da kaže da je realna nego rusofil i da je na vreme shvatila neprocenjivu vrednost kulture nastale na tlu jedne tako moćne nacije.

„Kada bi nestala ruska književnost svet bi zanemeo, kada bi nestala ruska muzika svet bi ogluveo, kada bi nestale boje postali bismo daltonisti“, sa oduševljenjem priča jedina profesorka ruskog jezika u Novoj Varoši.

I ko onda može da tvrdi da daljina uništava ljubav – Nova Varoš i Moskva udaljeni su čak 2439 kilometara, a Marina je ubeđena da je pre 20 godina ruski jezik odabrao nju da ga brani i sačuva u varoši podno Zlatara. I ona to radi svaki dan sa porukom da se „Rusija umom ne može shvatiti i da u nju treba verovati“. 

You may also like...