Malinari traže kontrolu otkupnih mesta,inspekcije na terenu (VIDEO)

KOSJERIĆ-Danas su u Kosjeriću nastavljeni pregovori ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića sa predstavnicima malinara iz Arilja,Ivanjice,Požege i Kosjerića.Na sastanku je dogovoreno da se pooštre kontrole hladnjača zbog neadekvatnog klasiranja maline.

Po rečima predsednika Asocijacije malinara Srbije Dobrivoja Radovića malina se trenutno otkupljuje po ceni od 55 do 125 dinara u zavisnosti od kvaliteta na području Ivanjice i Zlatiborskog okruga.

„Imamo podršku Vlade Republike Srbije u nameri da se uredi situacija na tržištu.Dobili smo garancije da je država prestala sa uvozom maline.Ovogodišnji rod će umesto 4 biti 2,5 tona po hektaru zbog nepogoda koje su zadesile zapadnu Srbiju,tako da su svi uslovi,ako se država obračuna sa kartelom hladnjačara, da konačna cena bude izvozna cena griza ,odnosno 200 dinara.Mi od te cene ne odustajemo“,izjavio je Radović posle sastanka.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Vujović istakao je posle sastanka sa malinarima da je Republička poljoprivredna inspekcija ,zajedno sa tržišnom,intenzivirala kontrolu hladnjačara na području cele Srbije i da se kontrolišu uslovi otkupa.

„Ima nepravilnosti na terenu,kao i zabrane rada onim hladnjačama koje nisu ispunile zakonom predviđene standarde.Malina se svuda uglavnom klasira u dve klase u zavisnosti od kvaliteta,ali moram napomenuti da po svim propisima koji postoje,ona malina koja ima više vode i buđi i van je prve dve klase,objektivno ne može biti primljena u hladnjače“,naglasio je Vujović.

Na današnjem sastanku u Kosjeriću prisustvovali su pored ministra i predstavnika Ministarstva poljoprivrede i malinara i načelnik Zlatiborskog okruga i predstavnici loklanih samouprava sa ovog područja.

Sledeći sastanak je ,prema najavi malinara,naredne sedmice kada treba da se pregovara i sa najvećim izvoznicima maline u Srbiji.

You may also like...