Malinari odustali od protesta

BEOGRAD-Na sastanku ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića i predstavnika malinara iz cele Srbije  dogovoreno je da se cena maline prati i da se osnuje Nacionalni savet koji bi se bavio problemom malinara koji traju gotovo već dve decenije, a malinari su odustali od  protesta.

Malinari su posle sastanka saopštili da se protest najavljen za sutra neće održati i da su zadovoljni sa pregovorima sa ministarstvom poljoprivrede, ali da ostaju pri zahtevu da otkupna cena maline bude 1,83 evra.

 Država je takođe malinarima obećala pomoć kroz sadni materijal i zaštitna sredstva malinarima koji su od elementarnih nepogoda pretrpeli štetu.

Pred početak sastanka Nedimović je rekao Tanjugu da je sastanak sazvan na inicijativu ministarstva poljoprivrede uz koordinaciju sa predsednicom Vlade Anom Brnabić jer je, kako je naveo, jako važno da se na tom mestu razgovara o svim problemima koji muče jedan deo grupacije malinara, koji je organizovan u okviru asocijacije.

„Nama je ideja da, kao i prošli put, predstavimo ljudima kojim će to merama Ministarstvo poljoprivrede reagovati na probleme koji su se javili u vezi sa vremenskim uslovima, smenjenim prinosima, da povećamo kvalitet proizvodnje i da otvorimo nova tržišta u pogledu plasiranja robe“, rekao je Nedimović napominjući da Vlada apsolutno stoji na stanovištu otvorenog tržišta, koje opedeljuje cenu maline.

 „Kada smo počeli da spajamo otkupljivače i malinare pre mesec dana cena je bila110 dinara, a danas već imamo taj skok koji ide 153, 158, 163 u zavisnosti od prostora, a negde čak i do 170 dinara“, naveo je ministar ističući da je jako je važnio da ta cena bude akontna.

To, kako je ukazao, znači da otkupljivači imaju obavezu da – prema ugovorima o prodaji maline na zapadno tržište – tako plaćaju razliku.

Za one pak proizvođače kojima je dnevno plaćena konačna cena „više nema pomoći jer je tu tržište odradilo svoj posao, rekao je ministar.

„Naše je da spečimo da bilo ko pokuša da izmanipuliše tržište i pokuša da na račun malinara da pribavi za sebe korist koja mu ne pripada.

To je posao države da obezbedi normalno funkcionisanje tržišta. Prilike govore da će biti kretanja naviše, ali u kranjoj liniji je tržište to koje opredeljuje sve šta se dešava“, napomenuo je ministar.

Kako su ranije saopštili predstavnici malinara, oni traže da akontna cena maline bude jednaka na nivou citave Srbije i da iznosi 180 dinara.

Cenu maline određuje tržište i ne može tu biti velikog dogovaranja, kaže ministar poljoprede Branislav Nedimović i dodaje da će malinari biti redovno izveštavani po kojoj ceni se njihovi proizvodi izvoze u inostranstvo.

Branislav Nedimović

“ Mi kao ministarstvo obezbedićemo transparentnost da malinari budu upoznati po kojoj ceni se njihove maline prodaju u inostranstvu. Sve to je vidljivo na graničnom prelazu. Postoji veliko nepoverenje hladnjačara i malinara „, rekao je Nedimović za RTS.

On je naveo da je potražnja sa zapadnog tržišta za malinama manja, ali da je od početka otkupne sezone bilo pomaka, te se od 110 dinara na početku sezone, malina na pojedinim mestima u Srbiji sada otkupljuje po 165 do 170 dinara, ali da ima mesta gde je otkupna cena 135 do 140 dinara.

„Naše tržište je Nemačka, Francuska, Holandija, Švajcarska. Tamo mi najveću količinu malina šaljemo. U ovom trenutku smanjen je broj upita od strane velikih trgovinskih lanaca, što ne znači da ih neće biti već danas „, naglasio je ministar.

Upitan zbog čega cena maline u Srbiji u maloprodajnim objektima iznosi i do 500 dinara, on je rekao da stvari treba ogoliti, da treba da se zna da 97 odsto maline koja se proizvede u Srbiji ide u izvoz, a svega tri odsto maline ide na srpsko tržište.

“ Od toga Srbija svake godine ima 270 miliona evra. U našoj tradiciji do sada nije bilo toliko izražena potražnja. Moramo raditi da povećamo kapacitet konzumiranja. Imamo mnoge akcije koje se vode u okruženju. Recimo, BiH pokušava da poveća konzumiranje te robe, kako ne bi samo zavisili od stranog tržišta „, zaključio je Nedimović.

Tanjug

You may also like...