Malinari : 100 udruženja ,100 pregovora

UŽICE-Malinari iz udruženja Limska dolina,Priboja i Užica ne učestvuju u pregovorima sa ministarstrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem jer ih niko na te pregovore nije ni pozvao,izjavila je za ZOOMUE Slađana Stanković iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača Užica.

„Da su nas pozvali mi bi se odazvali i učestvovali u pregovorima.Smatramo da samo zajedničkim nastupom svih udruženja možemo nešto postići.Ovako razjedinjeni smo samo podložni manipulaciji,što hladnjačari i država koriste“ ,naglašava Stankovićeva.

Stankovićeva ističe da su pre blokade u Prijepolju pozvana sva udruženja malinara da u njoj učestvuju,uključujući i Asocijaciju malinara Srbije,ali da se niko,pa ni Dobrivoje Radović nije odazvao pozivu malinara iz Prijepolja,Priboja i Užica.

Kao ilustraciju da je tačna njena tvrdnja da trednutno imamo situaciju „100 udruženja,100 pregovora“ Stankovićeva navodi da su u ponedeljak u Priboju održani pregovori sa predstavnicima Limske doline i udruženja iz Priboja i Užica sa pomoćnikom ministra poljoprivrede Nenadom Vujovićem,državnim sekretarom Predragom Lučićem i predstavnicima Instituta za voćarstvo u Čačku.

„Tačno je da ima maline jako lošeg kvaliteta zbog kiše,ali imamo i klasiranja bez da se roba pogleda.Cena se kreće od 80 do 100 dinara i 125 za prvu klasu,ali ima puno otkupnih mesta na kojima izdaju samo priznanice na kojima piše količina predate maline bez klasifikacije i cene.Hladnjačari su se toliko osilili da više ni osnovne zakonske propise ne poštuju“,tvrdi Stankovićeva za ZOOMUE.

Ona navodi da su njihovi zahtevi takođe regulisanje tržišta,kao i da minimalna akontna cena maline bude 125 dinara kako im je i obećano u Ministarstvu poljoprivrede posle prekida protesta i blokade u Prijepolju.

Stankovićeva navodi i da će u četvrtak  upravni odbori ova tri uduženja održati sastanke na kojima će doneti odluku o daljem delovanju.

You may also like...