Mali: „Mala i srednja preduzeća pokretač naše ekonomije“

SRBIJA – Mali i srednji preduzetnici u Srbiji smatraju da nemaju adekvatnu pažnju s obzirom na to da, prema procenama, u domaćoj ekonomiji učestvuju sa 90 odsto. Iako su uspeli da se prilagode promenama na tržištima usled krize, ističu da se i dalje suočavaju sa nedostatkom radne snage i nepovoljnim kreditima.

Ministar finansija, Siniša Mali, istakao je da je preko Američke korporacije za međunarodno finansiranje obezbeđeno 400 miliona dolara za veći rast i izvoz poljoprivrednika, od čega 272 miliona u prvoj fazi.

„Poseban akcenat biće na poljoprivredi, nerazvijenim područjima, na održivi razvoj, startap kompanije i kompanije koje vode žene. Dakle, upravo na ono što je pokretač razvoja naše ekonomije – mikro, mala i srednja preduzeća“, rekao je Mali.

U bruto društvenom proizvodu učestvuju sa oko 60 odsto, a u izvosu oko 40 odsto. U malim i srednjim preduzećima zaposleno je dve trećine svih koji rade u nefinansijskom sektoru. Uplatama poreza i doprinosa ova preduzeća učestvuju u funkcionisanju države sa 40 odsto.

S druge strane, veruju da im je prilagođavanje evropskim pravilima pomoglo da uvećaju prihode, broj zaposlenih ili izvoz.

(izvor: RTS)

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.