Mali: Jednokratna pomoć danas na računima svih penzionera

Posle 100 evra pomoći za više od milion mladih, 1,7 miliona penzionera dobiće danas po 20.000 dinara novčane podrške. Ministar finansija Siniša Mali kaže za RTS da je još jedna lepa vest za najstarije sugrađane i to što će danas biti isplaćena i penzija za januar, uvećana za 5,5 odsto. Ističe da novčana pomoć građanima nema veze sa izborima i najavljuje da će 1. juna početi isplata još po 100 evra mladima.

Ističe da je još jedna lepa vest za najstarije sugrađane i to što će dansa biti isplaćena i penzija za januar, uvećana za 5,5 odsto, shodno švajcarskoj formuli.

„Kada saberete 20.000 dinara jednokratne pomoći i povećanu penziju za 5,5 odsto, imate 11,2 odsto povećanu masu penzija za ovu godinu u odnosu na prošlu, što dovoljno govori o brizi koju pokazujemo za najstarije sugrađane i pažnji koju im posvećujemo“, kaže Mali.

Užički penzioneri u kupovini
Foto: ZooMUE

Ističe da su reforme iz 2014. godine, koje je pokrenuo predsednik Vučić dok je bio predsednik Vlade, dovele do toga da Srbija ima dovoljno rezervi. Naglašava da je četiri godine zaredom zabeležen suficit u budžetu.

„Uštedeli smo, napravili smo, hoćemo da pomognemo našoj privredi. Sačuvali smo radna mesta, sačuvali smo fabrike i proizvodne pogone. Niste u Srbiji imali priliku da vidite masovna otpuštanja kao u nekim mogo većim i razvijenijim zemljama“, ističe Mali.

Naglašava da Srbija kumulativno ima najveću stopu rasta za 2020. i 2021. godinu u Evropi – 6,4 odsto, dok je udeo javnog duga u BDP-u zadržan ispod 60 odsto standarda i nivoa Mastrihta.

Na kritike da je novčana pomoć građanima populistička mera i predizborni trik, Mali odgovara da nisu bili izbori i 2020. i 2021. i 2022. godine.

„Ti ljudi polaze od sebe. Moraju da razumeju da se država Srbija odgovorno ponaša kada je ekonomija u pitanju od 2014. godine“, ističe Mali.

Tvrdi da je u julu 2012. godine na računu budžeta bilo 8,5 milijardi dinara i da nije bilo novca ni za isplatu penzija i plata.

„To je po definiciji bankrot države. Mi danas imamo 163 milijarde dinara. Ovo nema veze sa izborima, ovo ima veze sa našom suštinskom politikom. U toj politici centar je čovek. Hoćemo da pomognemo penzionerima, uz veliku zahvalnost što su zajedno sa nama prošli kroz težak proces reformi. Hoćemo da pomognemo mladima, oni su naša budućnost. Hoćemo da pomognemo svim građanima i našim preduzećima“, naglašava Mali.

RTS

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.