Malešićima požar progutao kuću i vrednu kolekciju knjiga i slika (VIDEO)

PRIJEPOLJE – Porodica Malešić Mirko, Helena i njihova tromesečna beba, ostali su bez krova nad glavom u požaru koji je u njihovoj porodičnoj kući u selu Vinicka kod Prijepolja izbio u noći između ponedeljka i utorka. Potpuno su izgoreli nedavno renovirani sprat i potkrovlje, a u požaru je stradala i  vredna kolekcija knjiga i slika.

Pucanje na potkrovlju oko pola tri u utorak probudio je bebu i majku koja je pomislila da je zemljotres.

„Brzo smo reagovali, skočili smo i uspeli samo da zgrabimo bebu i da u donjem vešu istrčimo do auta. Napolju sam shvatio da su mi ključevi od kola u kući, pa sam se ne razmišljajući vratio po njih, kako bih bebu, da se ne bi smrzla, što pre odvezao do prve kuće“, priseća se Mirko.

Kada se vratio i kad su stigli vatrogasci plamen je već bio veliki. Uspeli su da lokalizuju požar i obuzdaju vatru  da se ne proširi na prizemlje, ali je i ono neuslovno za život, jer je nakvašeno vodom. Na spratu i na potkrovlju u potpunosti su izgorele nedavno renovirane i opremljene prostorije, pokućstvo, odelo, ali i ono što je porodica najvrednije imala – kolekcija od nekoliko hiljada knjiga i oko 50 slika, koje su Mirku ostale od roditelja, a koje je i on dopunjavao.

„Tu je bilo knjiga i slika u vrednosti do 200 hiljada evra. Tu su bile slike Dušana Otaševića, Miće Popovića, Aleksandra Dimitrijevića, imali smo vredna stara izdanja knjiga koja sam ja planirao da uvećavam i da moja ćerka jednog dana dopunjuje, ali moraćemo sve ponovo, kao feniks“, žali se Mirko.

Malešićima su izgorele uspomene i fotografije u poslednjih dvadeset godina, ali i Mirkova doktorska disertacija.

„Trebalo je za nekoliko meseci branim doktorat na Istroriji umetnosti i sad će to morati da potraje, sve je uništeno u računaru. Nadam se da će na fakultetu imati razumevanja i dati mi još malo vremena da to opet napišem“, nada se glava porodice Malešić.

Tačan uzrok izbijanja požara utvrdiće nadležni organi. Najvažnijeje ipak da su svi živi, kaže Mirko, da ima porodicu i da će se zajedno boriti.

„Evo,  našao sam dleto, ja sam vajar, a to je simbolika, preživećemo, prehranićemo se“, siguran je.

You may also like...