Mačak Srećko – pozorišni ljubimac (VIDEO)

UŽICE – Da li ste znali da mačke vole pozorište? Mačak Srećko već sedam godina živi u užičkom Narodnom pozorištu i to je možda jedini pozorišni mačak.Našao je prostor i ljude po svojoj meri, a nije ni čudo jer kažu da mačke osete gde je dobra energija.

Ovo je mačak Srećko. Mačiji život provodi u užičkom Narodnom pozorištu, a mi smo ga uhvatili na jednom od njegovih omiljenih mesta –  u arhivi. Tu se često sakrije kada želi malo privatnosti da na miru prede sa svojim mislima, ali to nije jedino mesto.

Srećko
Foto ZooMUE

„Obožava da leži na tastaturama, na telefonskoj centrali, uđe u orman… Čudna su mesta. Kada hoće da se igra sakrije se na orman, onda ga zovu, traže, a on ih gleda i ćuti“, kaže kroz smeh direktor Narodnog pozorišta Užice Zoran Stamatović.

Veliki deo vremena provodi na krovu družeći se sa pticama, a uspeo je da razjuri sve miševe iz podruma. Zaposleni kažu da je nemoguće provesti dan u pozorištu da se barem ne pozdrave sa Srećkom.

Zoran Stamatović
Foto ZooMUE

„Poznaje me po glasu, ja ga pokupim pošto šeta po zgradi, onda ga nahranim, zamenim pesak, vodu, iščetkam ga i onda se mazimo. Na kraju dana kada krenem kući opet se pomazimo“, rekla je blagajnica Milijana Stanković.

Dešavalo se da padne sa prozora, ali kao svaka mačka dočekao se na noge. Kada ima slobodnog vremena prisustvuje poslovnim sastancima gde se ne boji da uskoči u raspravu kada je potrebno.

„Držao sam kolegijum, on je tu ležao pored nas, ja sam nepotrebno povisio ton, a on mi je obe šapice stavio na usta“, priseća se Stamatović.

Srećko je još kao mače zavoleo pozorište i druženje sa glumcima, pa je postao omiljeni član ekipe. Kažu da je druženje sa njim prava antistres terapjia.

„To su divna stvorenja. Ljubav koju dajete i dobijate je neizmerna. To zna svako ko ima bilo kog ljubimca. Ja mnogo volim mačke tako da sam srećna što naše pozorište ima jednog takvog“, kaže glumica Biljana Zdravković.

Milijana
Foto ZooMUE

Postao je simbol pobede jer se pojavio za vreme Jugoslovenskog pozorišnog festivala Bez prevoda kada je užičko pozorište pobedilo sa predstavom Buđenje proleća.

„Dan, dva pre toga su ga glumice dovele i igrale se sa njim. Ja sam ga na dan pobede sreo ovde ispred pozorišta i odlučio da ga zadržimo povezujući tu sreću sa pobedom na festivalu i dao mu ime Srećko. Evo već sedam godina je ovd ekod nas“, rekao je Stamatović.

„Šta je lepše – mačji pokret ili njeno mirovanje“, rekla je pesnikinja Elizabet Hamilton i kao da je opisala Srećka.

You may also like...