Lunovačka moba i Bele rade najuspešniji u Prilikama (VIDEO)

PRILIKE – U Prilikama kod Ivanjice održano je 19. izdanje Festivala izvorne srpske pesme. Ova manifestacija održava se u okviru obeležavanja praznika Preobraženja, a okuplja pevačke grupe iz Srbije i dijaspore.

Sve pevačke grupe, sastavljene od maksimalno devet članova, nastupale su u nošnjama kraja iz kojeg dolaze, a izvodile su po jednu pesmu bez muzičke pratnje. Najuspešniji u muškoj konkurenciji bili su članovi Lunovačke mobe, iz Lunovog sela kod Užica.

„Ovo nam nije prvi pobednički pehar, osvajali smo ih već, s obzirom da 19. put učestvujemo, tj. uz festival smo svih ovih godina. Ima i drugih priznanja“, rekao je Višeslav Milivojević iz Lunovog sela.

U ženskoj konkurenciji prošlogodišnju titulu odbranila je PG Bele rade iz Ivanjice. Ovo im je 41. pehar od osnivanja 2014. godine, ali ovo takmičenje smatraju najvažnijim, jer na njega, kako kažu, dolaze najbolje pevačke grupe.

„Ja sam počela da pevam pred odlazak u penziju. Možda moje unuke ili praunuka nastave, ali ne verujem. Ja sam rođena na selu, odrasla sam među ženama koje su pevale. Sve pesme koje znam naučila sam od moje majke, bake, ujne ili nekog drugog“, kaže Radosava Stevanić, članica grupe Bele rade.

U okviru festivala održan je i festival dečjeg folklora „Svetlost na brežuljku“, kao i niz predavanja o tradicionalnom načinu pevanja i izložbe narodnih nošnji.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.