Lucija – iskrica sreće (VIDEO)

UŽICE – U užičkom Gradskom kulturnom centru predstavljena je knjiga “Iskrica sreće“, autorke Milene Petković.  

Književni prvenac Milene Petković, užičke novinarke, nastao je u specifičnim uslovima, kada je borba za najvažnije biće u njenom životu bila jedini cilj.

“Napisana je u selu Zaist, u Holandiji, koje se nalazi pet kilometara od Utrehta. Napisala sam je dok sam lečila svoju ćerku. Tamo smo provele skoro dve godine. Lucija je na rođenju dobila dijagnozu mukopolisaharidoza tip jedna, odnosno, Hurler sindrom.Postojao je jedan način izlećenbja, a to je podrazumevalo odlazak u Holandiju. Pisala sam da bih preživela”, kaže Milena Petković.

Iako je bila veoma mala, Lucija je sve vreme bila svesna da je njena majka pisala knjigu koja je njoj posvećena.

“Mislim da je dobro da naglasim, da kada se neka majka nađe u situaciji u kojoj sam ja bila, da je veoma važno da priča sa detetom. Bez obzira na to šro je Lucija bila beba, jer je imala manje od dve godine, ja sam joj pričala ti si bolesna mi sada idemo da vadimo krv, da se lečimo, na transplataciju matičnim ćelijama.. Mislim da je jako važno da se priča detetu, jer vi i kada pričate sa biljkom one lepše raste. Bilo je mnogo teško, ali bukvalno jesam psiala da bih preživela. To je bio moj način da sav stres i sve što je teško pobedim i svaki dan izguram dalje.”

Foto: ZooMUE

Ovakve knjige neophodne su da nas trgnu i pokažu ljudske borbe i njihove pobede, kaže recent Nataša Trnavac Ćaldović. Za nju su Milena i njena ćerka pobednice, jer, kako kaže, neke priče vrede da budu ispričane.

“U ovo vreme praznika, kada se trudimo da budemo što bolji ljudi, dobro je došla ovakva knjiga da nam skrene pažnju na problem dece sa retkim bolestima. Nama smrtnicima ne ide baš uglavu kakoje moguće da u društvu koje se naztiva humanim, da zdravlje bude roba i to veoma skupa roba”, kaže dr Nataša Trnavac Ćaldović.

Za svakoga ko pročita Mileninu knjigu, njena poruka je jednostavna, sadržana u tri reči.

„Ljubav, vera, nada – tri bastiona za ono što bi trebalod a bude nekakav uspeh u životu“, poručuje Milena.

Knjiga „Iskrica sreće“, koja je nakon pet godina stigla pred čitalačku publiku,  izašla je u izdanju Izdavačke kuće „Epoha“.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.