Lovci obezbedili hranu za divljač

NOVA VAROŠ – U šumama kod Nove Varoši, ovu zimu mnoga divljač preživeće samo zahvaljujući lovcima. Sa džakovima kukuruza preko ramena, umesto dvocevki, često kroz dubok sneg pešače kilometrima kako bi obrok za zverinje doturili na hranilišta.

Lovci iz Radoinje i Rutoša ove zime imaju obavezu više, da brinu i o novim stanarima hrastove šume na Crkvinama, uz granicu dva sela. Jeleni i košute, ukupno njih 12, ovde su pronašli novi dom nakon što su proletos pušteni u prirodu iz prihvatnog centra u Seništima iznad Radoinjskog jezera. Dopremljeni su iz vojvođanskih ritova u okviru projekta obnove populacije jelenske divljači na Zlataru, odakle su nestali pre pola veka.

„Ovde su našli svoj mir, a i žir koji vole obilno je rodio pa nije bilo potrebe da idu dalje. Zbog dubokog snega zimus su se međutim našli u problemu, pa smo morali da intervenišemo. Uz pomoć Lovačkog udruženja ’Кozomor’ dopremili smo na hranilište veću količinu kukuruza i sena, što će im biti dovoljno za jedno vreme. Ješće ih i srenća divljač i zečevi kojih je sve više“, kaže lovac Aleksandar Leković iz Radoinje.

Prihrana divljači stalni je posao lovaca. Sprovodi se tokom cele godine, najčešće tokom velikih snegova kada je stanovnicima šuma teško doći do hrane u prirodi.

Izvor: Dobrojutro/Ž.Dulanović

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.