Loši vremenski uslovi za poljoprivredu (VIDEO)

UŽICE – April i maj su ove godine doneli obilne padavine, niske temperature, mraz i slanu u voćnjake i povrtnjake. U zapadnoj Srbiji najugroženije je jabučasto i koštičavo voće, dok malina vuče posledice još od prošlogodišnih kiša.

Stari pričaju da je knjez Miloš govorio da svi bečki dvorci ne vrede jedne majske kiše u selu. Možda nekada kad je april bio topao, a maj bujao i cvetao, ali ove godine su hladni i kišni, pa poljoprivrednici u zapadnoj Srbiji strahuju za rod voća, posebno maline.

„Da su bili normalni uslovi malina bi već za petnaest dana trebalo da dođe na branje, a sad neće početi ni za dvadeset, dvadeset pet… Verovatno će i rod maline biti lošiji nego prošle godine“, brine se Božidar Vesnić iz Gorjana.

Stručnjaci obilaze malinjake u Zapadnoj Srbjii zbog lošeg zdravstvenog stanja koje ih prati od prošlogodišnjih kiša i tvrde da će biti posledica i od ovogodišnjijh.

„Sigurno će uticati da sam razvoj bolesti bude intenzivniji, pa se preporučuje da se malinari konusltuju sa stručnom licima i pripreme za tretmane zaštite čim to lepo vreme dozvoli“, kaže Ana Đokić iz Poljoprivredne savetodavne stručne službe Užice.

Veću štetu trpeće jabučasto i koštičavo voće. Zbog niskih temperatura mraz, koji ima najlošiji uticaj na voćarske kulture, često je gostovao u fazi njihovog cvetanja, pa je došlo do oštećenja tek zametnutih plodova.

„Sigurno je došlo do lošije oplodnje, kiša je padala u celom periodu cvetanja šljive, oprašivanje je bilo onemogućeno, posebno što pčele nisu mogle da izađu, jer su temperature bile ispod 12 stepeni. Uočena je mrežasta prevlaka koja će doprineti lošijem kvalitetu ploda i mogućnosti prodaje u svežem stanju, pre će ići za industrijsku preradu“, navodi Đokić.

Početkom juna će, kako tvrde stručanjaci doći do povećanog opadanja plodova na koštićavom voću i neophodo je primeniti određene mere zaštite čim lepo vreme dozvoli. Koliko će rod biti umanjen, za sada je teško proceniti, a poljopriverednici se nadaju da bar slane više neće biti i da će se oporaviti povrće van plastenika.

You may also like...