Loš kvalitet voda u blizini deponija

UŽICE – Kontrola jednom godišnje je nedovoljna za sagledavanje kvaliteta površinskih voda u Užicu. Posebno je važno sanirati prolaze ocednih voda deponija, navedeno je u izveštaju Zavoda za javno zdravlje Užice.

Užički Zavod za javno zdravlje izvršio je ispitivanje kvaliteta površinskih voda na teritoriji grada Užica. Kako je navedeno u izveštaju za potrebe Grada, vodotoci su od druge do pete klase ekološkog statusa.

Vodotoci druge klase su vodotoci dobrog ekološkog statusa, a tako je ocenjena reka Derventa pre uliva u reku Đetinju kod mosta u Potočanju. U vodotok treće klase spada reka Lužnica profil mosta u Lunovom Selu.

Najlošiji ekološki status imaju potok Gumbor pre spajanja sa Krivajom, Duboki potok profil pre spajanja sa Turskim potokom, Carinski potok ispod deponije Sarića osoje i Turski potok profil ispod deponije Duboko pre uliva u Duboki potok.

Vodotoci dobrog, umerenog i slabog ekološkog statusa mogu se koristiti za snabdevanje vodom za piće uz prethodni tretman i za navodnjavanje. Vodotok lošeg ekološkog statusa ne može se koristiti ni u jednu svrhu.

U izveštaju je takođe navedeno da se uočava loš kvalitet površinskih voda u blizini deponija, a posebno je važno sanirati prolaze ocednih voda deponija.

Izvor Zavod za javno zdravlje Užice

You may also like...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.