Ljudski faktor nije kriv za pojavu algi u vodi

BEOGRAD-Prema analizi Instituta „Jaroslav Černi“, ljudski faktor nije uticao na pojavu algi i nematoda u Sušičkom vrelu.

 

Postoji mogućnost da su se alge našle u slivu uzvodno od Sušičkog vrela, gde za to, kako navode u Institutu, postoje uslovi, a da su obilne padavine uticale na to da do vrela dođu.

Zaključak je da bi pojavom obilnih padavina isti scenario mogao da se ponovi, pa, iako je Sušičko vrelo alternativni izvor, ono nije bezbedno i traži zaštitu i rekonstrukciju.

Prvoslav Marjanović, savetnik u Institutu za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ kaže da, ako analize nakon tri dana uzastopno pokažu da nematoda i algi nema već su indikacije da će se to dogoditi, voda može ponovo da se koristi, ali mora da se vodi računa.

Prema njegovim rečima, u tom slučaju, treba da se pojača nadzor i monitoring kako bi se blagovremeno vodovod na kraći period isključio dok prođe talas zagađenja u slučaju većih i obimnijih padavina.

Pojavom obilnih padavina isti scenario bi mogao da se ponovi, pa, kako se navodi, iako je Sušičko vrelo alternativni izvor, ono nije bezbedno i traži zaštitu i rekonstrukciju.

U Užicu je u nedelju uvedeno vanredno stanje zbog pojave algi i nematoda u vodi za piće koja stiže sa alternativnog izvorišta Sušička vrela, a građani se snabdevaju iz cisterni.

Ranije danas, direktor užičkog Vodovoda Dragan Simić pušten je iz pritvora i, ukoliko dođe do daljeg postupka protiv njega, braniće se sa slobode.Simić je priveden 22. jula zbog sumnje da je izvršio krivično delo izazivanja opšte opasnosti zbog neobezbeđivanja opreme i vodovodne infrastrukture sa zahvata Sušička vrela do postrojenja za preradu vode Cerovića brdo, kao i zbog sprovođenja kontrole pijaće vode dva umesto četiri puta mesečno.

ZooM

 

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.