Ljubav bez (fizičkih) granica (VIDEO)

UŽICE – Da granice postoje samo na mapama i u glavama, ali ne i u pravoj ljubavi dokaz su Čedo i Jelena. Ona je fizički zdrava, a on je osoba sa invaliditetom. Ona je i viša od njega, ali ni to nije bila prepreka da mu pre godinu dana kaže “da” i preseli se iz Šapca u Užice.

Kada su se upoznali u studentskom domu u Novom Sadu on je na ledjima nosio teške završne ispite iz filozofije i nije bio otvoren za emotivne veze. Ona je bila cura pred kojom su se mušakarci razlivali kao more pred Mojsijem, a ovog puta naišla je na tvrd orah – Čedo kao opozit svim muškarcima fizički jakim, a psihički slabima. Uprkos njegovom invaliditetu za nju dileme nije bilo.

“Ja o tome iskreno nikada nisam razmišljala. Ja emotivno, impulsivno reagujem, meni se svidela njegova pojava, dubok glas. Imala sam dosta iskustava sa muškaricma koje sam susretala koji nemaju invaliditet i lepo izgledaju, ali su danas beskičmenjaci. Baš zbog tog invaliditeta, svidelo mi se što on ima kičmu”, objašnjava Jelena.

Čedo se kao osoba sa cerebralnom paralizom ceo život borio, prvo za život, a zatim i sa predrasudama ka samom sebi, pa je u samoosvešćivanju na vreme pravilno posložio i stavove i percepciju ka ženama i emotivnom vezivanju.

“To da sam ja osoba sa invaliditetom vidi se na prvi pogled. Ako ja to još imam u svom stavu, glasu i držanju onda ja zapravo poručujem da imam problem sa tim. A ja sam vrlo rano prestao da imam problem sa svojim invaliditetom”, tvrdi Čedo.

Ljudi koji ih ne poznaju misle da su brat i sestra, jer, kako kažu, liče, a i ona je i viša od njega, pa im je skoro nemoguće da ih zamisle u vezi. Spontane šokantne reakcije na njihovu ljubav su česte.

“To su spontane reakcije ljudi, ali kad nas upoznaju svi su pod jednim utiskom, da smo jedno za drugo”, kaže Jelena.

Fizički netipičan, ali po svemu ostalom tipičan običan par. Jelena se preselila zbog ljubavi u nepoznat grad i kao doktor veterine je nezaposlena, a Čeda je dosta poslovno zauzet,  pa se ona žali kako joj često nedostaje više pažnje.

“Jelena je neko ko je surovo iskren i potpuno slobodno kaže ako joj se neko ne sviđa i to je opterećenje na početku, ali kada shvatite da takav odnos pruža slobodu da budete isto takvi onda je to sjajno. Neko ko je jako neposredan, emotivan, ne voli improvizacije i moranja… Ona je ljubav mog života”, zaključuje Čedo.

Osam godina veze, šest godina zajedničkog života, godina braka, fakultetske diplome, a podstanarski život, jedna plata i jedna prekvalifikacija. Muke kao i kod svih drugih parova –  zbog planova i porodice. Ovde ili u drugoj zemlji, nije bitno, bitno je stvoriti dom. Topao i kvalitetan.

 

 

 

 

You may also like...