Likovna kolonija u Prilipcu (VIDEO)

PRILIPAC, POŽEGA – U požeškom selu Prilipac, u porti Bogorodičine crkve, održava se 24. likovna kolonija u okviru koje stvaraju umetnici iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Hrvatske i Slovenije.

Malo selo kod Požege, boje Miholjskog leta oko zadužbine kneza Lazara koje se razliju svake godine posle Gospijine, zajedništvo i duhovni mir. Ovo je slika koju će 25 slikara i skulptora utkati u svoja dela na kojima dominiraju motivi koji ih duže vreme inspirišu.

„Slikam hrišćanske, pravoslavne motive, moje slikarstvo je pretežno sakralno i ova kolonija je zato izvrsna“, kaže Grozdo Krstovski, slikar iz Skoplja, dok slikar iz Kumanova Trajan Trajkoviski kaže da će pejzaže iz Prilipca oslikati kad ode kući, a ovde će na platno staviti motive njegovog kraja.

Došli su sa različtih prostora, različitih su godina i inspiracija i sa ove kolonije, kojoj se rado vraćaju, nose najlepši osećaj zajedništva i druženja.

„Najviše mi se sviđa komunikacija sa ljudima, priroda i sloboda stvaranja“, priča Milun Šiljković, vajar iz Pančeva kome je ovo već peta kolonija na kojoj učestvuje, dok slikar iz Niša Nemanja Jovanović tvrdi da je uz sjajnu atmosferu najbitnije to što oni mlađi uče od starijih kolega.

„Ja sam prvi put ovde i sada sam deo ovog društva, ali i okolina i crkva su divni“, tvrdi Lojze Kalinšek, slikar iz Kranja.

Za ove 24 godine koliko se održava, kroz koloniju je prošlo 150 umetnika i stvoreno je više od 1000 dela, od kojih se polovina nalazi u tri galerije u crkvenom prostoru koji je uporedo sa kolonijom obnavljao starešina crkve i osnivač kolonije Milan Popović.

„Uspeli smo da obnovimo i staru školu, iako tapijski nije naša. Raduje me što u njoj sad ima osam djaka prvaka. Ovo je selo koje živi“, priča Popović.

Za iduću godinu zakazan je novi sastanak, 25.  jubilarni i po prvi put biće određena tema „Osam vekova samostalnosti srpske pravoslavne crkve“. Umetnici će i te godine, kao i svih prethodnih iskoristiti priliku da naslikaju svog omiljenog domaćina, koji u šali kaže da će morati da, pored depoa za dela, odredi i prostor za svoje portrete kojih ima više od trideset.

You may also like...