Licidersko srce ponovo među Erama

UŽICE- Međunarodni dečiji festival folklora  „Licidersko srce“ održaće se od 15. do 19. avgusta u Užicu, Zlatiboru i Višegradu. Učestvovaće oko 1000 dece iz 10 zemalja i 20 folklornih ansambala.

Učesnici su folklorni ansambli  iz Nemačke, Češke, Moldavije, Gruzije, Indije, Ukrajine, Belorusije, Tajvana, Republike Srpske i Srbije.

„Ovaj festival je jedan od najvećih ovog tipa, u ovom delu Evrope, a o tome govore brojke. Do sada smo ugostili 8500 dece iz 40 zemalja sveta“,rekla je predstavnica organizacionog odbora Ivana Cvetković.

Osim folklora, manifestacija je obogaćena pratećim sadržajima, a to su kulturne igraonice, zumba žurke, stručni seminar „Deca čuvari tradicije“, izložba narodne nošnje u Jokanovića kući, grnčarske radionice u Zlakusi i izleti.

„U organizaciju je uključeno oko 200 volontera. Nekada su to bili samo članovi ansambla, ali su se vremenom priključili folklorci iz drugih ansambala, a kasnije i mladi koji se uopšte ne bave folklorom“, rekao je član tima Pavle Paunović

Zamenik gradonačelnika grada Užica, Ivan Stanisavljević rekao je da će mladi  imati priliku da šireći kulturu i baštinu svog kraja upoznaju i tuđu, da steknu nova prijateljstva i  da šire poruku ove manifestacije, a to je ljubav.

Osim što je kulturna, edukativna i turistička manifestacija, Licidersko srce ima svoj humani karakter. Ove godine donacije od prodatih liciderskih srca i suvenira doniraće se Opštoj bolnici Užice, odeljenju neonatologije.

Pokrovitelji ove godine su grad Užice, opštine Čajetina i Višegrad, Predstavništvo Republike Srpske u Beogradu i turistička organizacija Zlatibor koja je suorganizator festivala. Ove godine podršku manifestaciji pružilo je i Ministarstvo spoljnih poslova.

You may also like...