Libergraf traži hitno povlačenje Odluke o uslovima ozakonjenja postojećih objekata u zoni II i III sanitarne zaštite akumulacije “Vrutci”

UŽICE-Na dnevnom redu 20. sednice Skupštine grada Užica zakazane za 28.septembar nalazi se Odluka o uslovima ozakonjenja postojećih objekata u zoni II i III sanitarne zaštite akumulacije “Vrutci”. Građanska čitaonica Libergraf tim povodom izdala je saopštenje za javnost u kome navodi da su odredbe ove odluke su perfidno smišljene kako bi se odgovornost za sanitarnu zaštitu akumulacije “Vrutci” sa grada prebacila na građane koji žive u selima Bioska, Vrutci i Kremna. Kako kažu u Libergrafu u Odluci se navodi da se u zonama II i III sanitarne zaštite akumulacije “dozvoljava ozakonjenje postojećih objekata” i to “uz obavezu vlasnika da obezbedi sanitarno bezbedno prikupljanje i prečišćavanje svih otpadnih voda”.

„Podsećamo javnost da je dugogodišnja nebriga i loše upravljanje akumulacijom 2013. godine dovelo do zagađenja vode cijanobakterijama, da je punih 5 godina akumulacija bila van upotrebe, kao i da je Vlada Republike Srbije 23. novembra 2018. godine donela Uredbu o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene sliva akumaulacije “Vrutci” kojim se utvrđuje planski osnov za zaštitu, uređenje i održivo korišćenje sliva akumulacije. Lokalne samouprave dužne su da uređenje, građenje, korišćenje i zaštitu područja posebne namene sprovode saglasno rešenjima iz Prostornog plana.

foto.printscreen

Obaveza JVP Srbijavode i JKP Vodovod je da do 22. novembra 2019. godine u zoni II sanitarne zaštite akumulacije “Vrutci”, koja obuhvata površinu veću od 848 ha, obezbedi sanitarno bezbedno prikupljanje i prečišćavanje svih otpadnih voda iz postojećih objekata, dok bi troškove sanitacije novih objekata snosili građani, odnosno investitor.

Tim povodom, Građanska čitaonica “Libergraf” je 16. decembra 2021. godine uputila JKP “Vodovod” Zahtev za pristup informacijama od javnog značaja sa pitanjem o ispinjenosti obaveza iz Prostornog plana. 2. decembra 2021. godine od JKP “Vodovod” primili smo dopis kojim smo obavešteni da JKP Vodovod nije obezbedio sanitarno bezbedno prikupljanje i prečišćavanje svih otpadnih voda u I i II zoni”, kao i da “JKP Vodovod nema tačnu informaciju koliko je objekata sa neadekvatnim septičkim jamama”. Takođe smo obavešteni da je u saradnji sa Građevinskim fakultetom iz Beograda izrađena “Studija procene stanja postojećeg kanalizacionog Sistema na teritoriji Užica” u kojoj se navodi da za prikupljanje, odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda u selima Bioska i Kremna “postoji projekat ali još nije izdata građevinska dizvola” ali da se “ovaj projekat ne treba smatrati prioritetnim” jer se u ovim selima “smanjuje broj stanovnika”.

Potpuno je jasno da, pune četiri godine od usvajanja Prostornog plana, Grad Užice i JKP Vodovod nisu ništa preduzeli kako bi obezbedili sanitarnu zaštitu akumulacije “Vrutci”, kao i da je predlog Odluke o uslovima ozakonjenja postojećih objekata u zoni II i III sanitarne zaštite akumulacije “Vrutci” pokušaj da se potpuna odgovornost i troškovi sanitarno bezbednog prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda prebace na građane koji u zonama sanitarne zaštite poseduju objekte.

Zahtevamo od lokalne samouprave da hitno iz procedure povuče predlog ove odluke i da o tome obavesti javnost najkasnije u petak 25. septembra do 12 časova, kao i da bez odlaganja implementira rešenja i mere propisane Prostornim planom područja posebne namene sliva akumulacije “Vrutci”. Ukoliko lokalna samouprava ne postupi po ovom zahtevu Građanska čitaonica “Libergraf” će pozvati građane da iskoriste svoja ustavna i zakonska prava na slobodu okupljanja, prava na slobodu udruživanja i prava na slobodu govora“,navodi se u saopštenju Libergrafa.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.