Libergraf: „Ribe se bore za kiseonik u Đetinji“

UŽICE – Povodom pojave zagađujućeg materijala u reci Đetinji tokom prethodnih nekoliko sedmica, čitaonica Libergraf izdala je saopštenje, koje prenosimo u celosti:

„Na reci Đetinji, neposredno ispod gradske plaže u Užicu, četvrti put ove jeseni došlo je do izlivanja nepoznatih zagađujućih materija iz kanalizacionog ispusta koje su reku obojile u belo. Iako inspekcijski organi tvrde da nije došlo do ugunuća riba u reci, veliki broj građana je na društvene mreže postavio snimke i fotografije na kojima se vide ribe koja plutaju površinom i bore se za kiseonik.

Građanska čitaonica “Libergraf” je na osnovu Zakona o informacijama od javnog značaja došla do Izveštaja o ispitivanju uzoraka vode koje je Zavod za javno zdravlje Užice uzorkovao 31.oktobra. Rezultati ispitivanja prikazuju značajno uvećano prisustvo ukupnog aluminijuma i ukupnog kalcijuma u uzetim uzorcima, uz smanjenu pH vrednost, što ukazuje na to da zagađujuće materije dolaze sa nekog od okolnih gradilišta.

Krečnjak, odnosno kalcijum-karbonat, ima široku primenu u građevinskoj industriji, od maltera i betona, do boja i obloga za zidove. Alumijum-sulfat se prevashodno koristi u tretmanu sirove vode, ali je njegova primena prisutna i u građevinskoj industriji za ubrzavanje vezivanja betona i hidroizolaciju betonskih konstrukcija. Aluminijum-sulfat rastvoren u vodi se ponaša kao pufer sa pH vrednosti od 3,8 – 4,0 što dodatno pojačava sumnju da je upravo aluminijum-sulfat “nepozanata zagađujuća materija”.

Građanska čitaonica “Libergraf” zahteva urgentnu reakciju nadležnih republičkih i gradskih organa, otkrivanje i strogo kažnjavanje počinioca shodno zakonodavstvu Republike Srbije. Ukoliko se ovaj akcident ponovi, a počinioc ne bude otkriven i procesuiran, Libergraf će pozvati građane Užica na protest i blokadu gradilišta u blizini gradske plaže sve dok se ne utvrde odgovorni za kontinuriano uništavanje reke Đetinje i živog sveta u njoj.

Pored toga, od nadležnog Odeljenja za zaštitu životne sredine zahtevamo da ažurira Lokalnu listu izvora zagađivanja i da je proširi. U ovom momentu samo četiri privredna subjekta na celokupnoj teritorija grada Užica imaju obavezu dostavljanja podataka za pomenuti registar. Lokalne samouprave su dužne da vode ove registre, da imaju pregled i da vrše inspekcijski nadzor nad zagađivačima, kako bi se šteta preventirala ili umanjila. Ako do zagađenja ipak dođe, zna se ko je nadležan, a ko odgovoran. U slučaju reke Đetinje, vidimo da je zagađenje konstantno, a da nema pravovremene reakcije, a o prevenciji da i ne govorimo“, navodi se u saopštenju.

(izvor: Libergraf)

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.