Libergraf predložio dve mere za smanjenje zagađenosti vazduha

UŽICE – Povodom visokog nivoa zagađenosti vazduha u Užicu, Građanska čitaonica Libergraf objavila je saopštenje, u kojem predlažu dve konkretne mere za smanjenje nivoa zagađenja. Saopštenje prenosimo u celosti.

„Svedoci smo da je poslednjih nekoliko dana koncentracija zagađujućih materija u vazduhu koji dišu Užičani i po 10 puta viša od maksimalno dozvoljene i da se takva situacija ponavlja iz dana u dan, iz godine u godinu. Različiti su uzroci za takvo stanje i saglasni smo da je potreban
dugogodišnji trud i rad da bi se situacija popravila na bolje.

Od gradonačelnice i lokalne samouprave zahtevamo da preduzmu hitne mere kako bi zaštitili zdravlje građana, a posebno dece, mladih i trudnica. Ovim putem predlažemo dve konkretne aktivnosti čijom realizacijom bi se u kratkom roku moglo doprineti zaštiti zdravlja stanovništva, posebno najosetljivijih grupa.

Prvi naš predlog odnosi se na klizalište na Trgu partizana. Iako je taj sportski objekat jako koristan za rekreaciju i fizičo obrazovanje najmlađih stanovnika Užica, ujedno je i veoma opasan za njihovo zdravlje! U danima kada je koncentracija PM 2,5 čestica desetostruko viša od
maksimalno dozvoljenog godišnjeg proseka, apsolutno je nedopustivo da klizalište bude otvoreno i da ga deca koriste. Preporuka Zavoda za javno zdravlje je da se u ovakvim situacijama skrati dužina i smanji intenzitet napornih aktivnosti, da se prave češće pauze u svim aktivnostima u spoljašnjoj sredini, a osetljivim kategorijama stanovništva, u koju spadaju i deca, savetuje se da vežbanje obave u zatvorenom prostoru.

aerozagađenje
Foto:ZooMUE

Zbog toga od gradonačelnice dr Jelene Raković Radivojević zahtevamo da JP Veliki Park naloži da prate koncentraciju zagađujućih materija u vazduhu preko automatskih mernih stanica postavljenih u gradu, i da kada je kvalitet vazduha okarekterisan kao ZAGAĐEN ili JAKO ZAGAĐEN
klizalište zatvore do momenta kada indeks zagađenja bude PRIHVATLjIV. Ukoliko klizalište nastavi da radi i u danima kada je zdravlje građana, a posebno dece i mladih, direktno ugroženo po svim važećim propisima i preporukama o zagađenju vazduha, lokalna vlast se mora suočiti sa moralnom i svakom drugom odgovornošću za takvo nemarno i opasno postupanje.

Drugi naš predlog odnosi se na redefinisanje priroriteta na koje se troše sredstva svih građana Užica. Zagađenjem vazduha najviše su ugrožena deca, stariji ljudi i trudnice, kao i mladi koji sve češće imaju problem sa sterilitetom. Smatramo da je daleko korisnije odustati barem od jednog projekata popločavanja trotaora i ta sredstva usmeriti u zaštitu zdravlja dece i mladih kroz nabavku prečišćivača vazduha za sve javne zatvorene prostore u kojima borave deca, mladi i trudnice.

grad Uzice
Foto:ZooMUE

Za razliku od odraslih koji imaju od 14 do 18 udisaja po minutu, mala deca udahnu i do 30 puta. Zagađujuće česice se talože u plućima, a taloženje dovodi do pojave ožiljka. Jednom kada se taj ožiljak pojavi kod deteta, on nikad ne može da se popravi. Što više tih ožiljaka, to više raznih poremećaja na plućima. Smanjuju se alveole, smanjuje se protok gasova… Zagađen vazduh utiče i na reproduktivno zdravlje i kod muškaraca i kod žena. Ovim su posebno pogođene mlade žene koje žive u zagađenim sredinama, jer usled zagađenja vazduha mogu imati manje zdravih jajnih ćelija i nižu plodnost, dok je vantelesna oplodnja manje uspešna.

Od lokalne samouprave zahtevamo da u što kraćem roku popiše sve prostorije u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, zdravstvenim i javnim ustanovama, prenameni sredstva u budžetu i sprovede javnu nabavku prečišćivača vazduha kako bi se zdravlje dece, mladih i trudnica zaštitilo od prekomernog zagađenja vazduha“, navodi se u saopštenju.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.