Libergraf: EPS pokušava da dobije novu građevinsku dozvolu za radove na užičkoj hidrocentrali

UŽICE – Građanska čitaonica Libergraf iz Užica zatražila je od Gradske uprave za urbanizam da odbaci zahtev JP EPS za izdavanje lokacijskih uslova za rekonstrukciju i revitalizaciju sa dogradnjom MHE „Pod gradom“ na reci Đetinji, za radove koje je to preduzeće već obavilo. 

U saopštenju Libergrafa piše da EPS pokušava da pribavi novu građevinsku dozvolu, pošto je tom preduzeću, a na inicijativu te nevladine organizacije, Ministarstvo građevinarstva, početkom marta ove godine, oduzelo prvobitnu dozvolu, koju je izdala Gradska uprava za urbanizam Užica.   

Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo je na inicijativu Libergafa, zabranio dalje izvođenje radova, započetih 2018. godine, a EPS-u je rečeno da objekat i njegovu okolinu vrati u pređašnje stanje, jer je Gradska uprava izdala građevinsku dozvolu bez saglasnosti tog Zavoda.    

Međutim, kako Libergraf ističe, „JP EPS je, 19.aprila ove godine, započeo postupak pribavljanja lokacijskih uslova od Gradske uprave za urbanizam“. 

„Uvidom u dokument pod nazivom „Informacija o lokaciji“, koji je 23. aprila ove godine izdala Gradska uprava, vidimo da ta Uprava nastavlja da se ponaša bahato, neodgovorno i suprotno propisima prema staroj užičkoj centrali“, rekli su iz Libergrafa.

U februaru prošle godine Skupština grada usvojila je odluku o zabrani izgradnje malih hidroelektrana na teritoriji Užica.

„Ovom odlukom zabranjuje se dalja izgradnja malih hidroelektrana na teritoriji grada do usvajanja izmena i dopuna planske dokumentacije, u delu koji se odnosi na pravila uređenja i građenja, kao i drugih uslova za izgradnju malih hidroelektrana“, saopštio je Libergraf.

Time je, dodaje se, „Gradska uprava za urbanizam prekršila odluku Skupštine Užica i investitora dovela u zabludu“.

 „Zahtevamo od Gradske uprave za urbanizam da hitno donese zaključak kojim se odbacuje zahtev investitora JP EPS za izdavanje lokacijskih uslova za rekonstrukciju i revitalizaciju sa dogradnjom MHE Pod gradom, jer je pomenutom odlukom Skupštine grada ova intervencija zabranjena“, navodi se u saopštenju užičkog Libegrafa.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.