Libergaf započeo realizaciju programa START(IT)UP inkubator

UŽICE– Zahvaljujući programu START(IT)UP inkubator kadrovski potencijali IT industrije u zapadnoj Srbiji biće dodatno osnaženi edukacijom novih kadrova u oblasti web programiranja. Početkom decembra  svoj put ka sigurnoj karijeri započele su tri grupe od po 8 polaznika kursa za junior Front-End developere. Tokom narednih 5 meseci polaznici će ovladati moćnim tehnologijama na polju programiranja i web dizajna. Program realizuje Građanska čitaonica „Libergraf“ uz finansijku podršku Razvojne agencije Srbije.

Program START(IT)UP inkubator je nastao kao posledica stvarne potrebe tržišta rada za IT zanimanjima i manjka kadrova iz ove oblasti. Sve brži razvoj informacionih tehnologija dovodi do potrebe za neformalnim obrazovanjem koje će pomoći svim zainteresovanim brže i efikasnije pronalaženje posla. Ciljevi programa su promocija IT preduzetništva, unapređenje kadrovskih potencijala u IT-u i podrška razvoju tehnološkog startap ekosistema.

“Sa preko pet prijavljenih kandidata na jedno slobodno mesto, ovaj program je ukazao na veliku potrebu za prekvalifikacijama u najbrže rastućem sektoru u Srbiji. Svi prijavljeni kandidati prošli su kroz seriju testova, koji za cilj imaju da utvrde poznavanje rada na računaru, engleskog jezika i sklonost prema informacionim tehnologijama. Dvadeset četvoro najboljih dobilo je priliku da savladaju neke od najmoćnijih tehnologija – CSS3, HTML5, JavaScript, PHP, JQuery, MySQL. Kurs traje 120 časova, odnosno između 5 i 6 meseci“, kaže Vladan Sinđić, direktor Libergrafa.

On dodaje i da su od ukupno 120 prijavljenih kandidata 65 odsto žene, što je posledica strukture ciljne grupe programa, jer su pravo da se prijave za učešće na programu imale žene i mladi iz Arilja, Čajetine, Požege i Užica.

Kurs za junior Front-End developere se realizuje u grupama od 8 polaznika, dva puta nedeljno po tri časa, u co-working prostoru “Coffice”, u ulici Strahinjića Bana 17 u Užicu. Nastavu izvodi Branko Stevanović, master softverskig inženjerstva sa preko 15 godina iskustva u IT-u. Polaznici će, pored programiranja, na dodatnih 48 časova učiti  veštine komunikacije i inovativnog rešavanja problema.

You may also like...