Levica Srbije protiv premeštanja spomenika i posmrtnih ostataka Dimitrija Tucovića

UŽICE-Povodom odluke Skupštine grada Užica da od grada Beograda zatraži spomenik Dimitrija Tucovića sa Trga Slavija kao i povodom najavljenog izmeštanja posmrtnih ostataka Dimitrija Tucovića sa Trga Slavija u Beogradu, pokret Levica Srbije Užice iglasio se saopštenjem.

 

 
levica milosImajući u vidu da je Dimitrije Tucović pao u borbi u Prvom svetskom ratu protiv austrougarske vojske u toku Kolubarske bitke u okolini Lazarevca, kao i da su njegovi posmrtni ostaci već jednom premešteni sa vojničkog groblja na Trg Slavija, kao i to da Skupština grada Beograda nije konsultovala udruženja boraca ni druge zainteresovane društveno-političke organizacije, što je i obaveza predviđena zakonom, povodom premeštanja posmrtnih ostataka Dimitrija Tucovića, smatramo da je neprimereno i nepristojno da grad Užice nekakvom odlukom „rezerviše“ ili „zatraži“ spomenik Dimitrija Tucoviću koji zajedno sa njegovim posmrtnim ostacima čini jednu celinu, kao i da predlaže postavljanje spomenika na nepostojećem kružnom toku u Užicu što pokretači inicijative opisuju kao „interesantnu“ (?!) ideju. 
Ovim putem izražavamo najoštrije protivljenje ovakvoj morbidnoj inicijativi i osuđujemo pokušaj prikupljanja jeftinih političkih poena kvazi-levičarske Socijaldemokratske partije Srbije i svih drugih koji su inicijativu podržali a na račun velikana Dimitrija Tucovića. 
 
Ukoliko grad Užice želi da čuva sećanje na znamenitog sugrađanina i velikana socijaldemokratske misli o čijoj smrti su sa žalošću govorili mnogi evropski intelektualci kao što su Lav Trocki, Karl Kaucki, Herman Lendl, Žan Longe i drugi, predlažemo da grad Užice na posebnom mestu izradi i postavi spomenik Dimitriju Tucoviću u neposrednoj blizini ulice koja nosi ime po njemu kao i da se OŠTRO usprotivi pokušaju premeštanja njegovih posmrtnih ostataka sa Trga Slavija.  
 
Smeštanje zemnih ostataka neke ličnosti u kontekst jednog od centralnih gradskih trgova predstavlja najveću čast, kakvu Tucović nesumnjivo zaslužuje, dok izmeštanje sa tog mesta, makar i u “aleju zaslužnih građana”, predstavlja sramno ukidanje ukazane počasti. Nikakvo novo naknadno rešenje neće moći da izmeni ovu nedvosmislenu činjenicu.
Ovaj osvetnički čin predatorske političke klase uperen protiv Dimitrija Tucovića zapravo je ideološki obračun sa tradicijama levice u Srbiji i sa nekadašnjim i savremenim levičarskim idejama.
 
I kao ličnost i kao politički delatnik Tucović je bio sve ono što domaći političari kako na desnici, tako ni njihovi poslušni kvazi-levičarski saveznici nikada neće moći da postanu: istinski narodni tribun, beskompromisni borac za prava radnih ljudi, socijalno neprivilegovanih, eksploatisanih, ugnjetavanih.
 
Posle beskrupuloznog zakona o radu, u ambijentu koji karakteriše socijalno razorna ekonomska politika, u zemlji kriminalnih privatizacija, u uslovima najsurovije eksploatacije radnih ljudi, ovaj divljački postupak sa Dimitrijem Tucovićem predstavlja i simboličko ponižavanje radničke klase u Srbijimnavodi se u saopštenju
Gradskug odbora  Levice Srbije Užice.
ZooM
 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.