Letnja škola robotike za užičke osnovce (VIDEO)

UŽICE – U „Gradskom kulturnom centru Užice“ organizuje se letnja škola robotike za osnovce. Na ovim radionicama, koje su besplatne, deca su u prilici da savladaju osnove programiranja i robotike kroz korišćenje programskih jezika Skreč (Scratch) i Pajton (Python).

Više od 70 polaznika letnje škole robotike podeljeno je u po tri grupe mlađih i starijih osnovaca. Za mlađe polaznike predznanje nije neophodno mada su se neki, poput Strahinje Aksentijevića, već susretali sa ovim temama.

„Počeo sam sa svojim kanalom na Jutjubu i želeo bih da na tom kanalu govorim o ovim temama, pre svega kroz igrice“, kaže Strahinja.

Letnja škola robotike
Foto: ZooMUE

Na radionicama se koriste takozvani M-bot roboti i mikro-bit roboti.

„Volela bih da kada odrastem radim sa robotima, da ih osmišljavam, kreiram i da im dajem imena“, kaže jedna od najmlađih polaznica, Nikolina.

Ovakve logičke operacije smatraju se prijemčivijima upravo za mlađu populaciju, čiji mentalni sklop sagledava na jednostavan način kompleksne radnje.

„Nisu ni svesni da kroz ovo juče veoma složene elemente i razvijaju osnovnu logiku programiranja, a pri tome sve ovo doživljavaju kao igru“, kaže Jelica Stevanović, profesor informatike i rukovodilac škole robotike.

Učenici iz Užica prethodnih godina ostvarivali su dobre rezultate na takmičenjima koja se tiču robotike, inovacija i informacionih tehnologija, tako da se organizovanjem ovakve škole teži dodatnoj afirmaciji ovih oblasti među mlađim sugrađanima.

Letnja škola robotike
Foto: ZooMUE

„Nadam se da će im ova škola pomoći da unaprede stečena znanja, a ne sumnjam da na ovim časovima kvalitetno provode svoje slobodno vreme“, kaže Filip Baralić, direktor GKC Užice.

Polaznici škole robotike su učenici od 2. do 7. razreda osnovnih škola.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.