Letelice iz Ivanjice (VIDEO)

ZLATIBORSKI OKRUG – Još u detinjstvu svako dete sanja da leti, a ljubav prema nebeskom plavetnilu i čeličnim pticama dvadesetdevetogodišnji Savo Milutinović iz Osonice kod Ivanjice pretočio je u hobi. On se bavi modelarstvom, pravi funkcionalne modela aviona, a svoje umeće, preko Kancelarije za mlade u Ivanjici, prenosi na sve one koji vole avione.

Kažu da se najlepše stvari dese slučajno. Tako je i Savo prvi put u Grčkoj video električne automobile,  počeo da ih pravi, ali je ubrzo video da to nije za njega pa se okrenuo aviomodelarstvu.  Pošto je samouk pomoć je tražio na internetu, ali je uglavnom sam eksperimentisao.

„Morate početi od manjih modela, a vremenom dođete do faze izrade i velikih modela“, priča Savo.

Od kada je pre osam godina ozbiljno ušao u svet modelarstva u svoju kolekciju uvrstio je osam funkcionalnih modela aviona. Ovaj koji sada pravi ima raspon krila od tri metra i pogon na motor od 80 kubika. Svaki model zahteva strpljenje, vreme, inspiraciju, ali i raspoloženje.

„Ovaj sam pravio šest meseci, još uvek ga pravim i treba mi još najmanje mesec dva i to je to. Za neke manje modele na primer od stiropora trebaju mi tri četiri dana“, objašnjava Savo.

Avione pravi od penastog materijala, ali i od drveta. Prvi je napravio 2012 godine, ali on, kao ni oni koji su nastali posle njih, nisu se baš proslavili u vazduhu.

Savove letilice iz Ivanjice
Foro: ZooMUE Modeli funkcionalnih aviona iz Ivanjice

 „Prvi model koji sam poleteo bilo je leteće krilo ZAGI pre četiiri godine“, priseća se ovaj mladi aviomodelar iz Ivanjice.

Aviomodelarstvo je skup hobi, ali Savo kaže da kada na početku nabavi neki osnovni materijal onda je sve lakše i jednostavnije. Daljinski upravljači su obično najskuplji deo svakog modela.

„Sve sam sam do sada finansirao. Snalazio sam se, u međuvremenu sam počeo i da radim pa sam pomalo ulagao, ali kada se sve sabere to je vrlo skup hobi“, kaže Savo.

Sada pravi Pilatos PC6, najveći model do sada. Biće težak 15 kilograma, moći će da ponese dodatni teret od pet kilograma i sa pola litra benzina u rezervoaru u vazudhu može da ostane petnaestak minuta.

„On je visokokrilac i namenjen je za padobrance, za vuču tereta kao što su jedrilice i rađen je prema pravom avionu“, objašnjava Savo.

Savo još uvek ne prodaje svoje modele, ali kaže da bi njihova cena na tržištu bila od 1000 do 2000 evra. Sve makete radi na osnovu pravih aviona, a planira da napravi i ultralaku letelicu koja će moći da nosi njega što bi bila kruna njegovog dosadašnjeg rada.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.