Ledeni dani u Srbiji, proizvodnja struje premašuje potrošnju

BEOGRAD-Energetska situacija u Srbiji je stabilna a već za vikend zabeležen je porast potrošnje struje dva posto, a gasa čak 10 posto. Ministarka energetike kaže da svaka dva sata dobija izveštaje i da je broj onih koji su bez struje – ispod hiljadu. I toplane pojačavaju grejanje.

Sneg u Užicu
Foto.ZooMUE

Ekipe elektrodistribucija brzo otklanjaju kvarove i u skladu sa vremenskim prilikama pojačavaju režim rada u delovima gde je potrebno. Iz EPS-a poručuju da proteklih dana proizvodnja struje premašuje potrošnju.“Nema uvoza struje, nije ga bilo ni u prethodnom periodu i nadamo se da će tako ostati. Imamo više od 1,4 miliona tona uglja na deponijama što nam daje sigurnost da ako bi došlo do nekih nepredviđenih situacija možemo da nastavimo da proizvodimo električnu energiju“, rekla je Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike.

Manjem pritisku na elektroenergetski sistem doprinosi i dobro grejanje iz toplana.

„Gotovo da nema nikakvih problema, neki daljiski sistemi su prešli na 24-časovnu isporuku toplotne energije. Ali ono što je u ovom trenutku najvažnije da nemamo problem sa isporukom osnovnih energnata koji se koriste u proizvodnji toplotne energije“, kaže Dejan Stojanović, direktor „Udruženja toplana Srbije“.

RTS

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.