Lav Dijaz glavni gost Kustendorfa, Mihiću retrospektiva

BEOGRAD-Restrospektiva velikana 10. Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala Kustendorf biće posvećena scenaristi Gordanu Mihiću, a u okviru istog programa biće prikazani filmovi prošlogodišnjeg pobednika Venecijanskog filmskog festivala Lava Dijaza, koji će i otvoriti manifestaciju u Drvengradu.

 

 

Kusturica je na pres konferenciji podsetio da je ideja Kustendorfa,koji se održava od 14. do 19. januara ove godine, da se indivudualnom hrabrošću i kvalitetom nadraste društvo spektakla, baš kao što je Fest radio sedamdesetih predstavljajući „hrabri novi svet“.

Kako je primetio, na Mećavnik svi idu kao što se „u Beogradu ide u neku skrivenu kafanu u kojoj se svi dobro osećaju“.

„Na Mećavniku je uvek lepo, tamo je sve od drveta, eterične smole uvek mirišu, to je utopija pretvorena u realnost, utopija koja živi i kada bi svet bio organizovan kao Mećavnik, bio bi mnogo bolji“, uveren je Kusturica.

Za Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje takmičiće se 22 filma mladih režisera iz Bugarske, Bosne i Hercegovine, Danske, Izraela, Irana, Libana, Mađarske, Moldavije, Nepala, Portugala, Rusije, Singapura, Srbije, Ukrajine, Hong Konga, Crne Gore, Čilea, Švajcarske i sa Filipina.

Međunarodni žiri čine književnica i scenaristkinja Glin Jan, prema čijoj knjizi je Džang Jimou snimio film „Cveće rata“, advokat i stručnjak za ekonomiju filma Kristijan Valsamidis i režiser Nikola Ležaić, dok će o nagradi „Vilko Filač“ za najbolju fotografiju odlučivati direktori fotografije Ištvan Borbaš i Mišel Amatje.

Na konkurs je stiglo blizu 500 filmova, a za selekciju takmičarskog programa bili su zaduženi Maja Kusturica, Svetolik Mića Zajc i Marko Milosavljević.

U okviru „Savremenih tedencija“ biće prikazani filmovi „Žena koja je otišla“ Dijaza, „U krevetu sa Viktorijom“ Žustin Trie, koji će na „Kustendorfu“ predstaviti glumica Viržin Efira, zatim „Cveće zla“ finskog reditelja Anti Jokinena, nagrađen za najbolju režiju na Šangajskom filmskom festivalu, „De Lan“ Ðie Liua – pobednik Šangajskog filmskog festivala i „Duša na struni“ Džanga Janga.

Kusturica je najavio i projekciju svog najnovijeg filma „Na mliječnom putu“.

„Novi autori“ predstaviće dugometražna ostvarenja mladih autora koja su osvojila priznanja i bila u nominacijama međunarodnih smotri.

Tako je rediteljka Elica Petkova prošle godine učestvovala u takmičarskom programu „Kustendorfa“, a ove godine se vraća sa dugometražnim filmom „Žalejka“ za koji je nagrađena specijalnim priznanjem Berlinskog filmskog festivala „Generacija 14 plus“. Na programu će biti i „Svi severni gradovi“ Daneta Komljena, „Stari kamen“ Džonija Maa, nagrađen u Stokholmu i Torontu, kao i „Nedeljivo“ Edoarda de Angelisa, dobitnika četiri priznanja Venecijanskog filmskog festivala.

U okviru retrospektive ostvarenja Gordana Mihića biće prikazani filmovi „Kada budem mrtsv i beo“ i „Buđenje pacova“ u režiji Živojina Pavlovića, „Vrane“ u režiji Mihića i Ljubiše Kozomare, „Mehanizam“ Ðorđa Milosavljevića i „Crna mačka, beli mačor“ koji je režirao Kusturica.

Na otvaranju festivala biće prikazan 40-minutni film o svim dosadašnjim gostima festivala i nastupiće Emir Kusturica i No Smoking Orćestra uz Adama Stinga i Novosadski big bend.

Muzički program tokom trajanja festivala obogatiće gitaristkinja Ana Popović, argentinsko-kolumbijski ska pank sastav „Če Sudaka“ i domaći bend „Van Gog“.

Kusturica je na pitanje novinara da li žali za nečim što nije uspeo tokom prethodnih devet godina, rekao je da mu je žao što nije doveo Roberta de Nira.

„Pošto sam ja čovek vrlo izoštrenog političkog sluha, posle njegovog nastupa u kome je novog američkog predsednika nazvao svinjom, tikvanom i tupanom, a onda posle toga je rekao da mu treba dati šansu, i nije mi bilo toliko žao“, dodao je Kusturica.

On je rekao da im je želja u budućnosti da unaprede segment festivala koji se odnosi na edukaciju mladih autora.

Tanjug

You may also like...