Lakše do parking kartice za osobe sa invaliditetom (VIDEO)

UŽICE/ČAJETINA – Čajetina i Užice za sada su jedine opštine Zlatiborskog okruga u kojima je dostupna nova usluga E-Uprave za dobijanje parking kartica za osobe sa invaliditetom elektronskim putem.

Novom procedurom prekida se sa dosadašnjom praksom koja je, posle podnošenja zahteva i medicinske dokumentacije u opštini, podrazumevala odlazak u parking servis po izdavanje kartice.

„Sada ne mora da se fizički ode u razne ustanove, koje u velikoj meri i nisu pristupačne za osobe sa invaliditetom. Preko E-Uprave se prosto regustrujemo, pratimo uputstva i kartice stižu na našu adresu“, rekao je Aleksandar Radišić, iz udruženja Inkluzija osoba sa invaliditetom Zlatibor.

Ostale opštine Zlatiborskog okruga, za sada, nemaju nadležnu službu koja bi mogla da se bavi ovim pitanjem.

„Opština koja želi ovo da reguliše treba da odredi nadležnu službu ili lice, donese potrebne pravilnike i potom uspostavi kontakt sa Udruženjem parkirališta Srbije, a sve to dovodi do mogućnosti da se ostvari procedura dobijanja parking nalepnice“, kaže Predrag Bakić, predsednik Udruženja distrofičara Zlatiborskog okruga.

U Užicu je tokom 2021. godine automatski produžena kartica svim osobama sa invaliditetom koje su je imale tokom 2020. Nadležni kažu da nova procedura dodatno olakšava postupak, a nadaju se da odu i korak dalje, automatskim povezivanjem opštine i parking servisa.

„Imamo u planu da ta rešenja, koja se izdaju u Opštini, skeniramo i dostavimo parking servisu, a oni će na osnovu toga izdavati nalepnicu i poštom je slati direktno podnosiocu zahteva“, kaže Slobodan Šiljković, gradski većnik zadužen za saobraćaj.

U Užicu je trenutno u zoni naplate obezbeđeno 31 parking mesto za osobe sa invaliditetom, kao i dodatna mesta izvan nje, što sve ukupno čini preporučeni minimum od pet odsto od ukupnog parking prostora.

Parking kartica za osobe sa invaliditetom
Foto: ZooMUE

S obzirom na činjenicu da će se ova kartica i narednih godina obnavljati, pojedini korisnici smatraju da bi bilo praktično ako bi se u budućnosti ona produžila na vremenski period posedovanja vozila za koji je izdata, poput već postojeće kartice za besplatnu putarinu.

Takođe, u Udruženju distrofičara ističu još dva problema sa kojima se suočavaju: nemogućnost izdavanja kartice za besplatnu putarinu za maloletne osobe sa invaliditetom, s obzirom da se njihovi automobili vode na ime njihovih roditelja, kao i to što novim „Zakonom o korišćenju javnih dobara“ nije obezbeđena povlastica na putarinu za vozila koja pripadaju udruženjima osoba sa invaliditetom, što je ranijih godina bio slučaj.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.