Labović: Mokrogorci nisu iznenađeni nagradom (VIDEO)

MOKRA GORA -Generalna skupština Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija proglasila je turističko naselje Mokra Gora za jedno od najboljih turističkih sela na svetu. Izabrana je među više od 170 prijavljenih sela iz 75 zemalja sveta. Državni sekretar u Ministarstvu  trgovine, turizma i telekomunikacija Žikica Nestorović  istakao je na konferenciji za novinare  u Drvengradu, da je Svetska turistička organizacija prepoznala Mokru Goru kao izuzetan primer ruralne destinacije sa velikim potencijalom za unapređenje seoskog turizma.

“  Nagrada je značajna pre svega kao vid jednog prepoznavanja vrednosti i kvaliteta koja naša seoska domaćinstva i naša sela imaju .Ono što je Mokru Goru izdvojilo od ostalih je činjenica da je ovo selo koje neguje kulturu, čuva tradiciju, čuva biodiverzitet što je jako značajno i jedan vid ekološkog turizma koji je praktično u narednom periodu dominantan u svim predviđanjima i analizama Svetske turističke organizacije“, naveo je Nestorović..

Direktorka TOS-a Marija Labović naglasila je da činjenica da Mokrogorci nisu iznenađeni nagradom je dokaz koliko su uložili u ovu destinaciju i koliko su sigurni da je kvalitet Mokre Gore na svetskom nivou,tako da ih nije mnogo iznenadila ova nagrada.

„Jedno mesto gde se susreću Mećavnik , Šarganska osmica i Mokra Gora nije moglo da ostane neprimećeno i ova nagrada je značajna ne samo za Mokru Goru,TO Užice već i celu Srbiju.Nagrada je i put koji treba da nađu ostala sela da bi bila turistički prepoznatljiva,kako bi istakli našu tradiciju,kulturu,lepotu naše prirode na održiv način,što je budućnost turizma“,istakla je Labovićeva.

Reditelj Emir Kusturica,tvorac Drvengrada , na vest da je Mokra Gora proglašena za jedno od najlepših  sela na svetu izjavio je da je to jedan od njegovih životnih projekata.

„To je jedan od mojih životnih projekata i materijalizacija mojih filmova.Mokra Gora je postala moj dom To je obnova tradicije kojoj je vreme pretilo da je ugasi.Mokra Gora je i najbolji primer kako pojedinci i država udruženi mogu da zaokruže jednu celinu i sad treba dodavati ukrase. Ti ukrasi su i 9 vodopada koje planiramo da uradimo,manastir… „,rekao je Kusturica novinarima.

Mokra Gora pored Drvengrada ima i Šargansku osmicu ,na tlu Evrope unikatnu železnicu uskog koloseka , obogaćenu  prirodnim lepotama mokrogorskog kraja koja  uz nostalgičan pisak parnjače oživljava romantičani duh prošlih dana i privlači brojne turiste iz zemlje i sveta.

„Šarganskom osmicom godišnje se preveze 70 do 80 hiljada ljudi,a Mokru Goru poseti 300 hiljada turista“,rekao je Nebojša Mladenović iz MTK Šarganska osmica.

Srbija je na konkursu Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija  imala tri kandidata – Mokru Goru, Tršić i Gostilje koje je visoko ocenjeno na toj listi.

„Ovo svetski značajno priznanje će doprineti da turizam postane pokretač ruralnog razvoja i blagostanja, unapređenjem uloge turizma u vrednovanju i očuvanju mokrogorske ruralne zajednice zajedno sa očuvanjem prirodnih, kulturnih vrednosti i raznolikosti. To je vrhunski uspeh sela Mokra Gora, Turističe organizacije Užice, grada Užica i Republike Srbije „,poručila je direktorka TO Užice Danijela Đorđević Arsić..

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.