Laboratorijska oprema za realizaciju projekta PORALIST

BEOGRAD-Laboratorijska oprema u vrednosti od skoro četiri i po miliona dinara, isporučena je u sredu, 13. novembra, Institutu za proučavanje lekovitog bilja „Dr Josif Pančić“ iz Beograda, koji zajedno sa Regionalnom razvojnom agencijom Zlatibor i NVO Multimedijal iz Crne Gore, realizuje projekat PORALIST. Reč je aparatu za izdvajanje aktivnih materija iz lekovitog bilja i pratećem setu laboratorijske opreme, koji će šestočlanom timu naučnih radnika Instituta biti neophodan za terenski rad i istraživanje u ruralnim, brdsko-planinskim područjima pograničnih opština Prijepolje i Bijelo Polje.

Tim povodom u Institutu je organizovana ceremonija puštanja opreme u rad, kojoj su pored projektnih partnera, prisustvovali i predstavnici Ministarstva finansija i Ministarstva za evropske integracije Republike Srbije.

Nebojša Menković, direktor Sektora nauke u Institutu, istakao je značaj ove opreme za naučni rad i analize lekovitog bilja, koje predstavlja veliko bogatstvo i potencijal kako u Srbiji, tako i u Crnoj Gori. U širem kontekstu, savremena laboratorijska oprema imaće primenu u finalizaciji proizvoda kroz više stepene prerade lekovitog bilja, čime se za stanovnike opština Prijepolje i Bijelo Polje koji se bave sakupljanjem ili prave proizvode na bazi lekovitog bilja, otvaraju različite mogućnosti u oblasti održive upotrebe prirodnih resursa.

Slavko Lukić, direktor Regionalne razvojne agencije Zlatibor, naglasio je da ovo pogranično područje sa izuzetnim prirodnim odlikama i potencijalima za aktivni turizam, treba iskoristiti tako da bogatstvo lekovitog bilja bude stavljeno u funkciju razvoja turizma, kroz kreiranje staza zdravlja i drugih sadržaja koji privlače ljubitelje prirode, ali i preduzetništva i ekonomskog razvoja regiona.

Projekat PORALIST kofinasira Evropska unija u okviru finansijskog instrumenta za pružanje pretpristupne pomoći za period 2014-2020 (IPA II) kroz Program prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora 2014-2020, uz podršku Ministarstva za evropske integracije i Kancelarije za evropske integracije Crne Gore. Ugovor o sufinasiranju sredstvima Evropske unije potpisan je sa Ministarstvom finansija Republike Srbije – Sektorom za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU).

You may also like...