Kvalitet vazduha u Užicu opasan po zdravlje (video)

UŽICE-Užice je postalo grad sa velikim ekološkim problemima,od vode do aerozagađenosti ,koji jedino mogu da se reše infrastrukturnim projektima,kao što su izgradnja obilaznice i gasifikacija,izjavio je direktor Agencije za zaštitu životne sredine Republike Srbije Filip Radović posle današnjeg sastanka sa rukovodstvom Užica.

“Imamo predlog i da u saradnji sa poljskim Institutom zajedno konkurišemo za sredstva interregionalnih fondova EU,kako bi trajno rešili problem akumulacije Vrutci.Ideja je da makrobiološkim postupkom vratimo prvobitno stanje u akumulaciji,kako bi se trajno otklonio uzrok zagađenja vode  algama”,rekao je Radović.

 On je istakao da je na sastanku razmatran i zahtev Užica da se proglasi ugroženom sredinom.

 

 

“Koju poruku šaljemo ako Užice dobije status zagađenog grada?Cilj je rešiti problem,a bez obzira na status vazduh će biti zagađen bez obilaznice i gasifikacije.Mora se pokazati entuzijazam i povećati svest građana o problemu aerozagađenosti”,poručio je Užičanima Radović.

 Članica Gradskog veća zadužena za zaštitu životne sredine Snežana Janjić izrazila je svoje nezadovoljstvo današnjim sastankom sa predstavnicima Agencije za zaštitu životne sredine.

 

“U prethodna dva dana indeks zagađenosti vazduha je bio 416,što je opasna zona za zdravlje građana.Kao dečji lekar preporučujem da se dece ne izvode napolje,a ja u torbi umesto karmina nosim Ventolin ,a od danas i masku preko usta.Rečeno nam je da će nas dobijanjem statusa ugrožene sredine izbegavati investitori.Mi hoćemo da dišemo i živimo u zdravoj sredini.To nam je prioritet.Kad to ostvarimo,onda će verovatno i investitori doći u Užice”,naglasila je Janjićeva i dodala da je nošenje maske trenutno jedina primenjiva mera,a da s obzirom na zagađenost vazduha grad treba da počne da razmišlja o besplatnim priključcima na gas.

U  anketi građani Užica izražavaju zabrinutost za svoje zdravlje i pozivaju sve nadležne da im pomognu u rešavanju aerozagađenosti,jer se oni kao pojedinci osećaju bespomoćno pred problemom koji godinama unazad postoji u Užicu.

 

 

Načelnik Odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha Agencije za zaštitu životne sredine Tihomir Popović izjavio je da će se nastaviti sa monitoringom vazduha u Užicu i najavio da se razmatra i mogućnost da se narednih mesec i po dana počne sa davanjem procene prognoza kvaliteta vazduha u saradnji sa Republičkim hidrometereološkim zavodom.

 

ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.