Kustendorf od 22.do 27.januara

BEOGRAD-Deveti međunarodni filmski i muzički festival „Kustenodrf“, koji će biti održan od 22. do 27. januara na Mokroj Gori, uz 17 filmova mladih autora, filmova Žaka Odijara, Matea Garone, Đija Žangkea, donosi i novi program „Dekolonizovanje filma“, najavljeno je na konferenciji za novinare.

kusturica i tasovac

 
Ministar kulture Ivan Tasovac istakao je da je „Kustendorf“ jedinstven festival u svetu i da predstavlja „sentimentalno putovanje u budućnost“.
 
Emir Kusturica„Mladi autori se sreću sa svojim idolima, najveći filmski stvaraoci sa mladim autorima i mogu da predvide u kom pravcu će otići njihov rad i postaviti osnove filma i kulture i to u jednom ambijentu kakav nigde ne postoji“, rekao je Tasovac, dodavši da je privilegija za Srbiju što ima festival kao što je „Kustendorf“.
 
Za Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje takmičiće se 17 filmova mladih režisera iz Bugarske, Kine, Hrvatske, Mađarske, Islanda, Irana, Meksika, Palestine, Rusije, Srbije i Španije, koje je među 400 prijavljenih kratkometražnih filmova odabrala selektorka Dunja Kusturica.
 
Osnivač „Kustendorfa“ Emir Kusturica rekao je da je ovo najplodnija godina za srpski film i da ima više domaćih ostvarenja u takmičarskom programu nego u prethodnim izdanjima festivala.
 
Kustendorf 2On je ocenio da predstavlja čast za Srbuiju „skupiti svu tu decu iz čcitavog sveta i dovesti ih u nedođiju pretvorenu u destinaciju, koja sada već predstavlja kulturnu instituciju“.
 
Najbolje filmove odabraće žiri u sastavu: filmska producentkinja i autorka dokumentarnih filmova iz Etiopije Mažida Abdi i filmski producent iz Argentine Hoze Ibanjez, a Kusturica je rekao da će u narednih 24 časa izabrati i trećeg člana.
 
Nagradu „Vilko Filač“ za najbolju fotografiju dodeliće direktorka fotografije Dijan Baratje (Francuska) i švedski direktor fotografije mađarskog porekla Ištvan Borbaš.
 
Program „Savremene tedencije“ predstaviće, kao i prethodnih godina, neke od najboljih filmova prošlogodišnje produkcije čiji autori će biti gosti festivala i držati radionice studentima i mladim autorima.
 
Kustendorf 3U šest festivalskih dana biće prikazani filmovi: „Dipan“ Žaka Odijara – prošlogodišnji dobitnik Zlatne palme u Kanu, „Blago“ Kornelijua Porumbojua (nagrada „Izvestan talenat“ u okviru kanskog programa „Izvestan pogled“), „Planine mogu da odu“ Đije Žangkea, „Priča nad pričama“ Matea Garonea, kao i „Blanka“ – debitanski celovečernji film pobednika „Kustendrofa“ 2009. Kokija Haseija, nagrađen na Venecijanskom filmskom festivalu.
 
Kusturica je rekao da bi trebalo da na festival dođe i argentinski reditelj, producent i montažer Pablo Trapero. Sa Garoneom dolazi glumac Tobi Džons, predavanje će održati direktor i glavni selektor Kanskog festivala Tjeri Fremo, a gost će biti i Amanda Nevil ispred Britanskog filmskog instituta.
 
Novi program „Dekolonizovanje filma“ predstaviće, po ideji Dunje Kusturice, filmove koji dovode u pitanje dominantne narative o odnosima izrabljivača i izrabljivanih u neokolonijalnom kontekstu, kao i one o klasnim odnosima unutar zapadnih društava.
 
Biće prikazani dokumentarni filmovi: „O nasilju“ Jorana Huga Olsona, „Kapetan Tomas Sankara“ Kristofa Kupelina i „Nemačka mladost“ Žana Gabrijela Perioa.
 
„Retrospektiva velikana“ biće posvećena Žaku Odijaru i producentu Karlu Baumgartneru. 
 
Kusturica je najavio da će na festivalu biti ustanovljena nagrada posvećena tom nemačkom producentu „koji je mnogo uradio za srpski film“. Producirao je, između ostalih, Kusturičine filmove „Andergraund“, „Crna mačka, beli mačor“.
 
Posetioce festivala u večernjim časovima zabavljaće srpski rok sastav „Partibrejkers“, „Kolja i Grobovlasnici“, jermenska rege i ska atrakcija „Reinkarnejšn“ i moldavski trubač Adam Stinga.
 
Na pitanje kakav će biti program otvaranja festivala, Kusturica je rekao „nešto između orgomnog broja gusaka (koje su na plakatu festivala) i raketa koje stižu“.
Tanjug

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.