Kuruzlija – užički Homer (VIDEO)

UŽICE – Dragan Popovic Kuruzlija iz Užica je bio nastavnik muzičkog i kompozitor, a kada je potpuno oslepeo u četrdesetoj godini, to ga nije obeshrabrilo da stvara jednakim žarom, da piše poeziju i prozu, komponuje muziku za svoju liriku i izvodi je uz harmoniku i frulu. Uz to, recitujući svoje stihove, nema šta ne može da uradi u domaćinstvu ili napravi od drveta.

„Ja sam drvodelja, pesnik i mnogo srećan čovek“, predstavlja sebe ovaj slepi pesnik, nazvan i užički Homer.

Srećom Dragan prepisuje život oko sebe. Iako je već skoro trideset godina kako je zakoračio u svet bez svetlosti, kaže nikada nije živeo u mraku, jer se iz njegove plodne duše u kojoj se tku zvuci rodnog kraja, detinjstva i ljubavi ispisalo pet knjiga, a još tri čekaju da ugledaju svetlost dana.

„Mrak je za mene samo tamnija nijansa svetlosti. Sve moje želje se ispunjavaju, da li zato što ja ne umem da zastanem pred preprekom ili zato što ja iskreno i žarko želim“, priča Dragan.

Svetlost su Draganu bile knjige koje je pročitao bezbroj dok je video, ali i danas korača toplim svetom literature čitajući tako što sluša sa diskova i pišući bez znanja brajevog pisma.

„Zapisujem uz pomoć kompjutera i diktafona. Čitam mnogo, pročitao sam kamion knjiga, bar još toliko ću do kraja života pročitati“, kaže Dragan.

Iako napravi 100 koraka za jedan koji bi napravio čovek sa vidom on radi sve, obrađuje zemlju, popravlja po kući, pravi pokućstvo, a od drveta nema šta ne može da napravi, kućice za životinje, stolice, ljuljaške. I sve što postiže jednako duguje svojoj Slavici, pa joj stihove recituje i u voćnjaku.

Sa svojom Slavicom gradi već nekoliko godina dom na selu u kome kaže nema razmirica i u kom je sreća ne u nadi, već u radu i ljubavi kojom zajedno stvaraju raj na zemlji.

You may also like...