Kulića kuća otvara vrata

NOVA VAROŠ – Kulića kuća, svedok vremena i čuvar uspomena, spomenik narodnog graditeljstva i umeća drvodelja, kovača i tkalja s početka 20. veka, otvara vrata posetiocima u četvrtak i petak, 24 i 25. maja.

Kuću u nekadašnjem sokaku, sada u glavnoj, Karađorđevoj ulici 133, nedaleko od raskrsnice za Suvodo i Vionik, sagradio je 1900. godine Jevrem Kulić, otac Radenka Kulića, trgovca i vlasnika prvog hotela u Novoj Varoši. Kuća je u vlasništvu Radenkovih unuka Predraga Peda Korunovića iz Nove Varoši i Mile Korunović Delić i Natalije Fratrić iz Beograda.  „Naša kuća je, kao i što je oduvek bila, kad su to okolnosti dozvoljavale, otvorena za sugrađane, brojne prijatelje i namernike. Prihvatila sam ponudu Udruženja „Stare kuće Srbije“, da se u okviru evropske manifestacije „Naša kuća – Vaše nasleđe“, u kojoj učestvuje devet privatnih kuća spomenika kulture, uglavnom iz Beograda, prikaže ono što je sačuvala Kulića kuća“, kaže Mila Korunović Delić, penzioner iz Beograda, koja je u posetu pozvala đake sa nastavnicima, predstavnike lokalne vlasti i ustanova kulture, te novinare i ljubitelje starina.

Kuća čuva duh vremena, zanatstva i domaće radinosti Starog Vlaha na razmeđu dva veka, dok je Nova Varoš još bila pod turskom vlašću. U kući od čatme, nekada pokrivenoj šindrom, sa dvoja vrata i magazom, narodni majstori su pokazali umeće u izradi stolarije i šašovaca na tavanu, kao i demira, od gvožđa kovanih ukrasa i zaštite na prozorima do ulice i avlije.

O etnografskom blagu i lepoti ukrašavanja unutrašnjosti kuće svedoče rukotvorine iz prohujalih vremena. U sobama, a posebno gostinskoj (slavskoj) su ćilimi na zidovima i podu, starinski nameštaj i posuđe, peći dopremljene iz Soluna. Ovde se brižljivo brine o korenima – rodoslovu loze doseljene iz Pive, a sa zidova potomke gledaju preci i slike hana, hotela, Varoši koje više nema…

D. Gagričić/Varoške.net

You may also like...