Kuća u Željinama omiljeno mesto za decu sa razvojnim teškoćama (VIDEO)

ŽELJINE – U selu Željine, kod Sirogojna, nalazi se Kuća za besplatan boravak dece sa razvojnim teškoćama. Na samo nekoliko kilometara nalaze se najpoznatija turistička mesta kojima se deca uvek raduju, a posebno im prija boravak u grupi sa vršnjacima. U planu je da se prošire kapaciteti jer su zainteresovane porodice iz cele Srbije, ali za to je potrebna pomoć u vrednosti od oko 5000 evra.

Aleksandra Marić iz Apatina je majka devetogodišnjeg Veljka koji ima autizam. Kaže da je boravak u zlatiborskom selu Željine uticao pozitivno na njega jer je vreme koje provode sadržajno i oslobođeno svakodnevnih briga.

Željine
Foto: ZooMUE

„Sad sam prvi put došla ovde sa decom. Veljko je kod kuće veoma hiperaktivan, a ovde nije verovatno zato što mu mi ovde ne rbanimo ništa jer je ovde ono što jeste. Nigde on nije tako slobodan kao ovde jer ovo je ipak nešto što je namenjeno samo za njih. Mi smo ovde opušteniji, tu su slična deca, a komšije ih vole“, rekla je Marić.

Koncept besplatnog boravka za decu sa razvojnim teškoćama i njihovih roditelja je takav da objedinjuje socijalnu inkluziju i aktivnosti u prirodi, a na samo nekoliko kilometara od kuće nalaze se razne turističke atrakcije.

„Tu se nalaze i Gostiljski vodopad, Stopića pećina, Visočka Banja… Nedavno smo otkrili na nekih 30 kilometara odavde dve lepe plaže Žuta stena i Bosa noga, a tu je i Etno selo Sirogojno“, rekla je predsednica Udruženja Maslačak iz Sombora Slavica Menićanin.

Nakon samo godinu dana Kuća je već postala omiljeno mesto za zabavu.

Kako bi došlo još više dece u planu je proširenje kapaciteta za šta su potrebna dodatna finansijska sredstva. Za sada imaju samo četiri kreveta na sprat, a zainteresovane su porodice iz cele Srbije.

„Mi ovde imamo sjajan komšiluk i ljude koji nam daju podršku, druže se sa decom, pokazuju im stoku… Klasično sprsko dselo gde deca mogu mnogo toga da vide i nauče. Svi su oduševljeni, sve je sjajno, ali sada imamo veliki pritisak da primamo grupe, a uvek je zabavnije u grupi. Pokušavamoa da proširimo kapacitet ove kuće da li dogradnjom ili izgradnjom brvnare… Šta god uspemo sve će biti dobro“, rekao je predsednik Udruženja Multiart iz Vrbasa Boris Bijelović.

Željine
Foto: ZooMUE

Za stambeni kontejner ili brvnaru potrebno je četiri do pet hiljada evra. Kažu da im je svaka pomoć dobro došla, čak i u vidu građevinskog materijala, a iz ovog udurženja se nadaju da će ljudi velikog srca prepoznati važnost dečijih osmeha.

Tekući račun za pomoć je 170-30034366000-60 kod Unikredit banke.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.