Kuća je igralište – konkurs za decu

SRBIJA- S obzirom da je vanredno stanje u Srbiji dovelo do prekida školske nastave, a samim tim i do otkazivanja planiranih školskih takmičenja, Savez za školski sport Srbije raspisao je konkurs za najbolju novinarsku priču, video reportažu i sportski klip. Konkurs će trajati do 15. maja.

Novinarska priča, uz fotografiju ili crtež, može se slati u word dokumentu na adresu djakreporter@mos.gov.rs, sa naznakom „Đak reporter“. Ponuđeno je više tema:

– Kraj škole zbog epidemije: Da li vas je zbunila ova situacija, kako ste reagovali, da li ste se uplašili, kako ste vi doživeli virus koronu?
– Dnevnik jednog školarca (opisano sedam dana, dan po dan šta se dešavalo, kako je njegova porodica reagovala, sve što je on/ona radila),
– Nastava na daljinu: Kako izgleda kada časove pratite putem TV-a (detaljno opišite, šta vam se svidelo, šta vam se ne sviđa….)?
– Kuća je i igralište: Kako se igrate, s kim se igrate, i predlog neke zanimljive igre?
– Mama i tata drugari za igru: Kako izgleda kada toliko vremena provodite sa roditeljima, kako se oni snalaze sa vama, da li ste dobri i na koji način roditeljima olakšavate dane u izolaciji?
– Čuvamo bake i deke: Jedna od donetih mera Vlade Republike Srbije odnosi se i na starije stanovništvo, te i predlog da deca ne idu kod bake i deke… Na koji način ste se vi našli svojim bakama i dekama…?
– Najviše mi nedostaje….
– Bićemo pametniji: Šta vas je naučila ova kriza?

Iz Sportskog saveza Srbije ističu da su ovo sam neke od tema i nije obavezno da ih se deca pridržavaju već da daju mašt na volju, a u obzir dolaze i slobodne teme koje imaju veze sa trenutnom situacijom u Srbiji i svetu.

Tekst se potpisuje:
– Imenom i prezimenom učenika/novinara i razred i odeljenje u kojem je đak reporter,
– Školom i mestom iz kojeg dolazi učenik/novinar,
– Imenom i prezimenom profesora koji vam je preneo informaciju o konkursu.
Fotografija se šalje u prilogu (ne sme da bude mutna ili mala). Fotografija ne treba biti sa tekstom u dokumentu, već u prilogu kao i dokument. Tekst se šalje sa fotografijom koja prati tekst (u jednom mejlu se šalje jedan tekst sa pratećim fotografijama)

Napomena: Najbolji tekstovi će izaći u jedinom dečijem časopisu „Plamenko“ koji će izaći kao podlistak listu „Sportski žurnal“

Nova sportska hala Cajetina
Sport se sa terena preselio u kuću

Deca imaju priliku da urade i video reportažu o sledećim temama: ​

– Reportaža iz moje kuće (predstavite nam svoje ukućane, ispričajte nam kako izgleda jedan dan u vašoj kući tokom epidemije),
– Predlog kreativne zabave i igre : šta sve možeš zabavno i kreativno da radiš kod kuće, snimiti primer.
– Kuća je i igralište: Kako se igrate, s kim se igrate, i predlog neke zanimljive igre?
– Mama i tata drugari za igru: Kako izgleda kada toliko vremena provodite sa roditeljima, kako se oni snalaze sa vama, da li ste dobri i na koji način roditeljima olakšavate dane u izolaciji.
– Čuvamo bake i deke: Jedna od donetih mera Vlade Republike Srbije odnosi se i na starije stanovništvo, te i predlog da deca ne idu kod bake i deke… Na koji način ste se vi našli svojim bakama i dekama?
– Najviše mi nedostaje….
– Bićemo pametniji – Šta vas je naučila ova kriza?
Na sve zadate teme možete odgovoriti novinskom pričom i video reportažom.

Sve tehničke pojedinosti mogu se naći na zvaničnom sajtu ili FB strani Saveza za školski sport Srbije.

Zajedno sa tekstom, fotografijom i snimkom neophodno je poslati fotografiju saglasnosti roditelja za korišćenje teksta, fotografija i snimaka u okviru projekta „Tražimo najbolju novinsku priču, video reportažu i sportski klip u vanrednom stanju“.

I sportisti i novinari će se „takmičiti“ tokom vanrednog stanja. Na kraju biće proglašeni:
– Prve tri najbolje novinske priče (po mišljenju stručne komisije Saveza),
– Prve tri najbolje video reportaže (po mišljenju stručne komisije Saveza),
– Prva tri sportska video klipa (po mišljenju stručne komisije Saveza).

Spremljene su vredne materijalne nagrade a glavna nagrada je tablet za najbolju novinsku priču, video reportažu i sportski klip.

(izvor: Savez za školski sport Srbije)

You may also like...