Krkobabić najavio formiranje složene zadruge u Zlatiborskom okrugu (VIDEO)

UŽICE-Promovišući zadrugarstvo kao perspektivu srpskog sela  ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić izjavio je da je u ovoj godini za revitalizaciju  zadrugarstva u Srbiji izdvojeno 825 miliona dinara,što je četri puta više od novca koji je zadrugama podeljen u prošloj godini,u kojoj su  formirane 182 zadruge.

Ministar Krkobabić je danas u Užicu razgovarao sa predstavnicima Zlatiborskog okruga i poljoprivrednih zadruga i naglasio da će se akcenat biti na osnivanje pet složenih zadruga od kojih će jedna biti u Zlatiborskom okrugu.

„Složene zadruge će nastati uduživanjem dve ili više specijalizovanih zadruga.Takve zadruge,koje će se baviti preradom i stvaranjem brendova proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom,moćiće da računaju na bespovratna podsticajna sredstva i do 500.000 evra“,rekao je Krkobabić.

On je istakao da bi desetak složenih zadruga rešilo višedecenijski problem malinara i da treba samo da primenimo iskustva iz drugih evropskih  zemalja poput Španije,Italije.

Krkobabić je napomenio da u formiranju zadruga lokalne samouprave moraju uzeti aktivnije učešće i doprineti razvoju stvaranjem infrastrukturnih uslova,ali i izdvajanjem određenih sredstava iz budžeta za razvoj zadrugarstva.

Ministar Krkobabić je nakon sastanka posetio domaćinstvo Velimira Nikolića u selu Crkvari kod Užica.

You may also like...