Krizni štab: Nastava počinje 1. septembra, čas traje 45 minuta

BEOGRAD-Krizni štab za borbu protiv korona virusa u Srbiji odlučio je da nastava u školama u Srbiji od septembra bude održavana regularno i da časovi traju 45 minuta.

Škole će početi 1. septembra i časovi će trajati 45 minuta, napravili smo tri modela koji će zavisiti od ukrštanja podataka, zasnovanih na  broju zaraženih, procentu pozitivnih testova, i mera prevencije u samim školama, rekao je ministar prosvete Branko Ružić.

“ Intencija nam je da nastava bude redovna, da se učenici ne dele u grupe i da nastava traje 45 minuta. Dali smo svoj maksim, prošle školske godine da i u ograničenom okruženju pružimo deci odgovarajuće obrazovanje. Obrazovanje naše dece je jedan od prioriteta u našem radu, razgovarali smo sa svim relevantnim institucijama u oblasti zdravstva i obrazovanja“, istako je Ružić na konferenciji za novinare.

Ružić je predstavio tri modela funkcionisanja škola.

foto.zoomue

Prvi model pripadaće potpuno sigurnom okruženju, deca sede zajedno u klupama, nose masku dok razgovaraju ili odgovaraju, vakcinisani nastavnici ne nose masku sve dok ne priđu učeniku na razdaljinu od 1,5 metra rastojanja.

Drugi model je kombinovani model, sličan prošlogodišnjem za učenike sedmog i osmog razreda i srednjoškolce, što znači da jednan dan idu online, a sledeći dan bi imali neposerdnu nastavu. Razlika je u tome što bi se to radilo na dnevnom nivou za razliku od prethodne godine.  Mađutim ako Tim za škole proceni da ima potrebe to bi se moglo sprovesti i kod učenika petog i šestog razreda. Ukoliko ima više učenika od 16 u jednom odeljenju učenici će se deliti u grupe.

Treći model predstavlja one najugroženije jedinice loklane samouprave i za te škole je premljena onlajn nastava za srednjoškolce, a za osnovce kombinovana nastava. Od prvog do čestvrog razreda išli bi na časove od 30 minuta i kao i prošle godine delili bi se na grupe manje od 16 učenika. Drugi ciklus od petog do osmog razreda smenjivali bi se u modelu nastave u danu.

Prema rečima ministra prosvete lokalne samouprave će biti svrstane u crvenu, žutu i zelenu zonu.  Kako je naveo primenjivaće se model u skladu sa rizikom, kada tim za škole na osnovu nalaza lokalnog kriznog štaba donese odluku o promeni nastave o istom obaveštava škole i one do petka u 12 časova obaveštavaju roditelje samo u slučaju promene modela.

cajetina vrtic
foto.zoomue

Kada je reč o predškolskim ustanovama, deca ni na dalje neće nositi maske, kao ni vakcinisani vaspitači koji nisu dužni da nose maske, rekao je Ružić.

“ Ako se jedno dete razboli u grupi ili odeljenju sva deca nose maske, a ovo dete se izdvaja i ide u karantin. Ako bude dvoje obolelih ta grupa ili odeljenje ići će na deset dana onlajn nastave“, objasnio je Ružić i dodao da Ružić da je, prema podacima od prošle nedelje, vakcinu protiv korona virusa primilo oko 4.000 dece školskog uzrasta.

Prema njegovim rečima vakcinu je do sada primilo i oko 51 odsto od 136.000 zaposlenih u prosveti.

Danas

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.