Krenuli peške do Ostroga kako bi pomogli maloj Vanji (VIDEO)

UŽICE – Mladići Aleksa Drobnjak i Nikola Miljanić iz Barajeva, krenuli su pešice do manastira Ostrog. Pešačenjem prodaju kilometre preko organizacije Budi human kako bi se skupio novac za lečenje male Vanje Malović, koja boluje retke neuromišićne bolesti, spinalne mišićne atrofije. Prošli su skoro pola puta, a jutros su krenuli iz Užica ka Zlatiboru.

Vanji Malović, bebi koja je rođena 13. maja ove godine, potrebna je pomoć. Dijagnostikovana joj je retka bolest, spinalna mišićna atrofija. Do sada je skupljeno malo više od 10 odsto potrebne sume novca, a kako bi pomogli u prikupljanju novca za Vanju, mladići Aleksa Drobnjak i Nikola Miljanić iz Barajeva krenuli su peške do Ostroga.

„Pokrenuli smo huminarnu akciju. Prodajemo kilometre koje prođemo pešice. Prodajemo i putem poruka 1077 na 3030 za malu Vanju Malović koja boluje od mišićne atrofije. Cilj je da skupimo sredstva za lek koji joj je neophodan, a to je oko 2,5 miliona evra „, kaže Drobnjak.

Pešačenjem prodaju kilomtre preko organizacije Budi human, a podršku dobijaju od prijatelja, poznanika, vozača, ali i svih ljudi koje sretnu na putu.

„Čvrsto verujem da ćemo prikupiti novčana sredstva zato što se uključilo i mnogo naših prijatelja koji su dali direktne donacije na račun, a imamo i drugare koji drže kafiće, benzinske stanice. Svako napravi neku akciju“, ističe Drobnjak.

Pre nego što su krenuli iz Barajeva, dobili  su razne savete od planinara i prijatelja koje poštuju na pešačenju, ali jednu sugestiju ipak nisu mogli.

„Dobijali smo savete da ne treba da se pretrpavamo hranom. Da treba jesti slatkiše i voće. Naše mišljenje je da to nije kako treba. Svakome je organizam navikao na određenu količinu hrane. Ti saveti planinara da se jede voće i povrće nama nisu pomogli. Tek kad sednemo u restoran i najedemo se mesa, tek tada možemo da krenemo“, objašnjava Drobnjak.

Peške do Ostroga
Foto: ZooMUE

Aleksa i Nikola do sada su prešli više od 200 kilometara puta. Na jednoj deonici su imali problem da nađu smeštaj i restoran, a desile su se i manje povrede.

„Imao sam veliki žulj na nozi, i dalje ga imam, ali to nas ne osporava. Motivacija su mi žena i deca. Imam troje dece i gledaju me i prate šta radim, tako da su mi oni najveća motivacija“, ističe Nikola Miljanić.

Ova dva mladića planiraju da uključe i ljude u Crnoj Gori. Oni za sada nemaju broj na koji mogu da pošalju poruku, ali se nadaju da će uskoro naći rešenje. A svi u Srbiji mogu poslati SMS poruku 1077 na 3030.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.