Kreće izvoz mesa za Tursku iz čajetinske klanice

BEOGRAD, ZLATIBOR – Prvih 20 tona srpskog goveđeg mesa krenuće danas za Tursku, čime je sporazum o slobodnoj trgovini sa odobrenom izvoznom kvotom od 5.000 tona godišnje u ovu zemlju počeo i praktično da se realizuje, rečeno je u Ministarstvu poljoprivrede za „Blic“.

Sve pripreme, uključujući i klanje 70 grla obavljene su u klanici „Zlatibor Čajetina“ koju su Turci izabrali za realizaciju ovog izuzetno važnog posla za Srbiju, piše list i dodaje da će kamioni nakon svih carinskih provera krenuti u večernjim satima.

Foto: Profimedia

Prodaja goveđeg mesa iz Srbije u Tursku, ugovorena je u oktobru 2017. sporazumom dve države o slobodnoj trgovini, Srbija je od Turske dobila kvotu za izvoz 5.000 tona govedine godišnje, a plasman mesa u tu zemlju biće realizovan preko Klanice “Zlatibor Čajetina”, koju su Turci izabrali kao najpodesniju za realizaciju ovog posla i koja je odgovorila svim njihovim standardima.

Na tursko tržište bez carine moći će da se izveze i 15.000 tona suncokretovog semena, 5.000 tona zrna soje, 500 tona preparata za ishranu životinja, 500 tona hrane za pse i mačke i 500 tona mantija. Turska je odobrila Srbiji da se dupliraju kvote za izvoz graška sa 350 na 700 tona, pasulja i boranije sa 300 na 600 tona, kukuruza šećerca sa 1.000 na 2.000 i suvih šljiva sa 200 na 400 tona.

Sporazumom je definisana i slobodna trgovina uslugama, kao što su finansije, transport, telekomunikacije, koprodukcija…

Blic

You may also like...