Kozje mleko ponovo u trendu(VIDEO)

BAJINA BAŠTA – Božana Mijailović iz Bajine Bašte je 2007. godine odlučila da želi da se bavi uzgojem koza.Tada je imala samo jedno jare, a sada njena mala farma broji oko deset koza koje su mešavina dve rase sanske i alpino.

Koze
Foto: ZooMUE

„Ništa o njima nisam znala, kupila sam knjigu i po njoj se upravljala. Sada imam deset koza, a mogu da prodam sve proizvode, mleko, sir, kajmak, loj“, kaže uzgajivačica koza Božana Mijailović.

Prema Božaninim rečima koze su najzahvalnije za uzgajanje, jer ne zahtevaju posebne uslove kao većina životinja, a ni na hrani nisu izbirljive.

„Njima ne treba topao objekat, ne traže posebnu negu, samo je bitno da im je natkriveno i suvo. Može to biti štala, šupa, bilo šta što ljudi imaju. A. što se tiče hrane one jedu sve, uopšte nisu zahtevne jedu bocu, žaru, ostrugu, šta im dam“, dodaje Božana.

Koze
Foto: ZooMUE

U odnosu na prethodne godine, ove je znatno povećana potražnja proizvoda od kozjeg mleka koje je, kako kaže Božana, najpribližnije majčinom mlaku, pa se većina žena odlučuje da baš njega daju svojoj bebi.Božana trenutno  ne muze koze, jer i one očekuju prinove.

„Ove godine su se rano parile, tako da će u februaru početi da se jare, a početkom marta će imati mleka, sira i kajmaka, jer ih sada ne muzem. Svaka koza ojari po dvoje, a nekada se desi i po četvoro“, rekla je uzgajivačica Božana.

Pored mleka, sira i kajmaka , kozji loj je jedan od najboljih prirodnih lekova za kašalj, pogotovu kod male dece, a primenjuje se tako što se lanena krpica potopi u istopljeni loj i privije na pluća. Takođe, postoje i prirodni sapun od kozijeg mleka, sa kojim se mogu kupati čak i tek rođene bebe.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.