Kozije mleko i surutka jači od korone (VIDEO)

ZVIJEZD – Izgleda da je ove godine najtraženiji domaći proizvod bila surutka, tako kaže Bogdan iz Prijepolja koji gaji koze na oko 1000 metara nadmorske visine. Mnogi su se ove godine vratili lekovitom dejstvu kozjih proizvoda koji su bili od pomoći u lečenju od korona virusa, a preporučuju ih i lekari.

Svako jutro Bogdan iz sela Zvijezd kod Prijepolja započinje druženjem sa oko sto grla koza rase francuska alpina. Na paši su i leti i zimi, jedino ne vole kišno vreme kada im se nigde ne izlazi, a što se tiče hrane nisu mnogo izbirljive.

Koze
Foto: ZooMUE

U suštini koze su veliki grumani i one kad imaju da biraju kao ovde one znaju šta će da jedu. Međutim, ako su u zatvorenom sistemu onda jedu ono što moraju, a samim tim kroz kvalitet ishrane one dobijaju kvalitet sirovine“, kaže vlasnik farme Bogdan Dosković.

Iako su njegove proizvode manje poručivali vlasnici restorana, individualnih kupaca je bilo više nego u prethodnih pet godina. Mnogi su saznali za lekovito dejstvo kozjieg mleka u borbi protiv korona virusa koje preporučuju i lekari.

„Svi koji su preležali koronu sad mogu da konzumiraju u većim količinama jer je dobro za čišćenje pluća, jetre i slično. Radi preventive može da se koristi i u manjim količinama“, kaže Dosković.

Skoro svako veče Bogdan sprema surutku, žeticu, mladi sir I gruš, pa u šali kaže da se farma ove godine pretvorila u apoteku.

„Sada je kraj laktacije, kraj muže pa sad vimena deluju mala. Inače u vreme pune laktacije tokom leta vimena su velika i koze jedva koračaju, mleko samo curi“, dodaje Dosković.

Njegovu farmu obogatile su i mangulice, a prvi par je dobio od glumca Aleksandra Berčeka. Brigu o farmi vodi sam i prizanje da to nije ni malo lako. Ipak, nada se da će u skroije vreme pronaći pomoć kako bi naredne godine povećao broj grla.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.