Kosjerici protiv prerade komunalnog otpada u Cementari (VIDEO)

KOSJERIĆ – Meštane Kosjerića već pola godine muči odluka Minsitarstva građevine, infrastukture i saobraćaja da izda dozvolu Titan cementari Kosjerić za izgradnju skladišta i preradu komunalnog otpada. Oni tvrde da bi to izazvalo nesagledive posledice za zdravlje ljudi i životnu sredinu, a sa njima je saglasna i Skupština Kosjerića. Iz Cementare, pak, navode da nema razloga za uznemirenost, dok Vlada još nije prevagnula ni u čiju korist.

U varošici na Skrapežu kažu da bi se spaljivajem otpada oslobađali teški metali koji bi ugrožavali njihovo zdravlje. Dobro znaju šta brane brane i protiv čega se bore.

„U strahu smo da ćemo morati da se selimo. Protiv cementare nemamo ništa, ona treba da radi, ali da je ekološki čista“, tvrde meštani i dodaju da se „smeće u Kosjeriću spaljivati neće“.

Kosjerci su jesenas protestvovali i sa 5000 potpisa podržali zahteve Ekološkog pokreta Ministarstvu građevine da ukine dozvolu, jer se kažu takva postrojenja zatvaraju po Evropi.

„Poučeni iskustvom iz Evrope gde rezultati kažu da je loše i štetno, nema razloga da mi budemo zamorčići i da se na name eksperimentiše narednih 20 godina“, kaže predsednik Ekološkog pokreta Kosjerića Dalibor Vujić.

I lokalna samouprava koje je Ministarstvo zaobišlo izdavanjem dozvoje uz svoje je meštane. Stav je jasan, sve što šteti Kosjercima ne može se sprovesti na teritoriji opštine.

„Mi smo skupštinskom odlukom izlasali da ne odobravamo izgradnju bilo kakvog postrojena na teritoriji opštine Kosjerić niti spaljivenje otpada“, kategoričan je predsednik opštine Žarko Đokić.

I dok su Kosjerci odlučni u zahtevu da se zabrani izgradnja postrojenja, na drugoj strani iz cementare tvrde da nema razloga za uzbunu, jer je „uticaj rada Cementare na vazdruh zanemarljiv, a negativnih uticaja neće biti ni kad pređu na alternativna goriva“.

„Visoke temperature na kojima se vrši sagorevanje, dugo vreme zadržavanja produkata sagorevanja na toj temperaturu, proces filtriranja kroz materijal u postupku pečenja i kroz filtere koji postoje na postrojenjima, sve to garantuje da nema negtivnih uticaja u  korišćenju alternativnih goriva“, ističe Miroslav Gligorijević, direktor Titan cementare Kosjerić.

Iz Kosjerića se, svako za sebe nada da će Vlada imati sluha.

„Sami znate da je Titan dobila dozvolu bez studije uticaja na životnu sredinu, oni ne mogu početi nikakvu gradnju dok ne dobiju saglasnost iz Ministarstva zaštite životne sredine“, kaže predsednik opštine.

„Ja bih ta pitanja prepustio nadležnim ministarstvima i službama koja se tim pitanjima bave“, navodi direktor Cementare.

I upravo, krajnje rešenje daće Vlada koja zbog protesta iz ove opštine nije usvojila izmene i dopune Zakona o otpadu. Nedavno je premijerka Ana Brnabić prilikom posete Kosjeriću izjavila da se razgovara sa predstavnicima cementara, ali i meštanima kako bi se našlo optimalno rešenje. Cementare koje koriste alternativna goriva postoje još u Popovcu kod Paraćina i u Beočinu.

You may also like...