Korona ponovo zaustavila vantelesnu oplodnju

SRBIJE – Republički fond za zdravstveno osiguranje do daljeg neće dostavljati nove spiskove osiguranih lica za zakazivanje termina za konsultacije za proces vanatelesne oplodnje sve dok se u Republici Srbiji ne stvore povoljni epidemiološki uslovi za ponovno upućivanje na postupak vantelesne oplodnje, saopštilo je Udruženje Šansa za roditeljstvo.

Potrebno je da ustanove (klinike za IVF i ostale zdravstvene ustanove) odlože zakazane termine, konsultacije i procese i da obaveste parove o tome.

„Korona virus i dalje utiče na sve, ne posustaje, utiče i na stvaranje novog života. Mnogi parovi godinama čekaju na VTO procedure, prolaze kroz administraciju, pripremaju se. Mnogi su sada dobili novu šansu promenjenim uslovima, a tu šansu su dogo čekali. Psihički je jako teško sve ovo izdržati i pod okolnostima kada nema korone, a kamoli sada. Jasno nam je da je situacija ozbiljna, ali se nadamo da neće dugo trajati i da će parovi moći u najskorijem roku da nastave tamo gde se sada stalo. Ponovo će biti problem starosna granica za žene, ali se nadamo da će se naći rešenje kao što je bilo i nakon završenog vanrednog stanja“, izjavila je Sandra Jovanović, predsednica udruženja Šansa za roditeljstvo.

Rad komisija u zdravstvenim ustanovama obustavlja se od ponedeljka, 20. jula. Komisija će obavestiti parove o novom terminu, kao i o tome da je komisija otkazana. Odrediće se novi termin kada se za to steknu novi uslovi. Oni parovi koji su započeli proces u konsultaciji sa lekarom trebalo bi da donesu odluku o nastavku, odnosno prestanku procesa ili eventualnog zamrzavanja embriona.

Foto: Yumama.com

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.