Korešpodencija na otvaranju 23.JPF-a (VIDEO)

UŽICE-Predstava „Korešpodencija“ Zvezdara teatra podigla je pozorišnu  zavesu ovogodišnjeg 23.Jugoslovenskog pozorišnog festivala.U komadu po tekstu Borislava Pekića ,u režiji Gorčina Stojanovića i dramatizaciji Borislava Mihajlovića Mihiza igraju Branislav Lečić,Anica Dobra,Slavko Štimac,Joakim Tasić,Jelena Stupljanin i Branko Vidaković.

Anica Dobra,koja tumači ulogu Milice Njegovan, kaže da su se u predstavi bavili pre svega odnosima bez kojih ne bi bilo života u ovom komadu ,kao i da su tu pronašli razlog zbog čega bi se Korešpodencija ponovo igrala danas posle 30 godina i zbog čega ona treba da danas izgleda drugačije.

„Postavili smo pitanje šta je porodica danas,a šta je to bila pre 30 godina.Da li je ona vertikala ili je to Lupus ?Ako je Lupus vertikala,onda je  njegova vertikala Milica,kao ženska figura koja je jaka,promišljena,koja takođe pokreće stvari i nije samo funkcija“ ,priča Anica Dobra.

Branislav Lečić ističe da komad sa Pekićevim perom i njegovim mislima i rečenicama nas podseća na to šta je važno u životu.

„To su porodica i država,a što  mi ponekad to zaboravljamo sami smo krivi.Pricip teksta je zanimljiv jer se bavi time kako i na koji način sačuvati porodicu, kako i na koji način preživeti, kako uravnotežiti svoju slobodarsku prirodu, duha i želje za igrom i maštom sa onim što je krajnje konkretno i realno, a to je da se preživi „,naglašava Lekić koji tumači ulogu dede Lupusa u predstavi.

U odnosu na Korešpodenciju iz 1980.godine ova današnja je duplo brža  ,kaže Branko Vidaković.

„Intenziviranjem problema i uvođenjem više likova koje ja igram imali smo dobar domaći zadatak i napravili odličnu zabavu“, ističe Vidaković.

Publika je predstavu ocenila sa 4,36.

Druge festivalske večeri nastupiće Narodno pozorište iz Sombora sa predstavom „Kad bi Sombor bio Holivud „,koja je autorski projekat Kokana Mladenovića.

 

You may also like...