Konzerviran gornji deo Starog grada (video)

 

UŽICE-Radovi na konzervaciji gornjeg dela Starog grada privode se kraju.Celokupna konzervacija tvrđave je višegodišnji projekat,koji iziskuje velika sredstva,rekao je direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo Ivan Milunović prilikom obilaska radova.

 

 

„Izvršili smo dersovanje zidova i obnovili  glavnu kulu na kojoj će se nalaziti vidikovac sa pogledom na Užice. Očekujemo da će Ministarstvo naredne godine opredeliti novac za nastavak radova na srednjem delu tvrđave gde ćemo polako doći do vodene kule. Preostaje još postavljanje turističke singalizacije na konzerviranom delu tvrđave i postavljanje zaštitne ograde“ ,rekao je  Milunović i podsetio da je od Ministarstva kulture za trenutne radove dobijeno oko 6 miliona dinara ove godine.

Po rečima gradonačelnika Užica Tihomira Petkovića  celokupna konzervacija tvrđave, koja će se raditi fazno ,koštaće oko 70 miliona dinara,a za mesec dana Užice će dobiti idejni projekat potpune rekonstrukcije Starog grada.

„Uporedo sa konzervatorskim poslovima na kamenim bedemima priprema se idejni projekat, koji su na sebe preuzeli arhitekta akademik Branislav Mitrović i reditelj Emir Kusturica, a koji će ponuditi i nove sadržaje radi oplemenjivanja Starog grada i stavljanja u turističku ponudu“,kaže Petković.

 

 

 

 

 

You may also like...