Konjak od šljivovice za 500 evra

KOSJERIĆ – Flaša od 0,7 litara konjaka od šljivovice, prvog u svetu, koju je proizvela destilerija Zarić iz Kosjerića, pod imenom “Kralj” pojavila se u prodaji i košta 500 evra u maloprodaji, a prvih 500 flaša biće u samo nekoliko vinoteka u Beogradu, najavio je vlasnik firme Vujica Zarić.

On je, na prezentaciji, istakao da, zahvaljujući glavnom tehnologu kompanije Marku Lješoviću, koji je na tome odbranio doktorsku disertaciju, konjak od šljiva predstavlja revoluciju u proizvodnji rakije, jer se prvi put od vina od šljive dobija tako plemenito piće. Za konjak “Kralj” je napravljeno 6.500 analiza, pokazalo se da ima samo četiri odsto metil alkohola, kod najboljih francuskih konjaka je dva odsto, dok ostali imaju 10-12 odsto, objasnio je Zarić i najavio da će i njihov proizvod biti smanjen na dva odsto, prenosi FoNet.

On je dodao da je cena od 500 evra tolika jer se konjak pakuje u flašu od češkog kristala, sa dve specifične čaše, što ukupno košta oko 120-130 evra, a da se veletrgovcima prodaje za 300 evra. Lješović je objasnio da se vina od šljive, što je osnova za konjak, ne može dobiti mnogo, jer to zavisi od godine roda, nekad 30-40 litara od 100 kilograma, a ponekad i samo 20. Za litar konjaka “Kralj” treba 40-50 kilograma šljive i to mešane tri autohtone vrste – trnovače, crvene ranke i požegače. To je veoma kompleksan proces, jer se sve radi ručno, od vađenja koštice iz šljive nadalje, a biraju se najbolji i najzreliji plodovi, rekao je on.

Destilat mora da odleži u hrastovim bačvama najmanje tri godine, a za završetak procesa treba pet godina. Još u svetu niko takvo nešto nije proizveo. Hemijske analize su divne, razlika u odnosu na domaće rakije je ogromna, naglasio je Lješović, koji je tehnolog za rakiju više od 40 godina.

Nedeljnik

You may also like...