Konferencijom “Pogled u budućnost” obeležen Međunarodni dan žena na selu


ČAČAK-Konferencijom “Pogled u budućnost”, koja je održana u Čačku obeležen je 15.oktobar Međunarodni dan žena na selu. Skupu u organizaciji poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković, prisustvovala je i pomoćnica gradonačelnice Užica Mirjana Radivojčević.

Cilj konferencije je podrška poboljšanju položaja žena i devojčica iz ruralnih oblasti kroz diskusiju u okviru panela na kojem su upravo one govorile o svom životu na selu , izazovima i preprekama sa kojima se suočavaju i predlozima za unapređenje njihovog položaja. Organizovan je i okrugli sto u okviru kog su predstavnici jedinica lokalnih samouprava, Centara za socijalni rad i filijala NSZ-a iz Zlatiborskog, Moravičkog i Raškog okruga u kojima se implementira projekat “Unapređenje položaja žena i devojčica u ruralnim oblastima”, predstavili programe i usluge podrške koje pružaju u svojim sredinama.

foto.grad uzice

“Unapređenje kvaliteta života žena u ruralnim područjima je važno za celo naše društvo, jer jaka žena znači jako selo, što podrazumeva ekonomsko i svako drugo osnaživanje i ravnopravniju raspodelu imovine i dohotka”, izjavila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Kroz ovaj projekat kancelarija Poverenika je obezbedila pružanje direktne pomoći ženama koje žele da pokrenu ili unaprede posao u oblasti poljoprivrede. Obezbeđena je kupovina poljoprivredne opreme poput hidraulične prese za ceđenje domaćih sokova, plastenika i kopačica. Sem poljoprivrednicama, kupovinom tehničke opreme pomoć je obezbeđena i za novoformirane nevladine organizacije koje se bave pružanjem podrške ženama i devojčicama iz ruralnih oblasti.

Projekat se sprovodi u okviru inicijative “Unapređenje bezbednosti žena u Srbiji”, koju Poverenik za zaštitu ravnopravnosti implementira u saradnji sa Agencijom UN za rodnu ravnopravnost (UN Women) uz podršku ambasade Norveške u Beogradu.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.