Konferencija Voda je život (video)

ZLATIBOR-Uz projektni zadatak radne grupe Vlade Republike Srbije za sanaciju akumulacije Vrutci i rekonstrukciju fabrike vode u Užicu,grad Užice opredelio se i za stavljanje u funkciju kvalitetnih podzemnih izvorišta,čime će se obezbediti sigurno i kvalitetno snabdevanje Užica pijaćom vodom,zaključeno je na konferenciji “Voda je život,budućnost vodosnabdevanja Užica i Čajetine”,koja je održana ovog vikenda na Zlatiboru.

 

voda konferencija“Regionalnim hidrogeološkim istraživanjima utvrđeno je da na području Užica I Čajetine postoje značajne rezerve kvalitetnih podzemnih voda karstnog,pukotinskog I zbijenog tipa.Neophodna je analiza potencijala podzemnih voda kao resursa vodosnabdevanja ,a formiraće se posebna komisija za pripremu projektnog zadatka”,rekao je  direktor užičkog Vodovoda Dragan Simić.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović istakao je da ova opština planira da pitanje vodosnabdevanja reši sa Sušičkih vrela,koja su trenutno alternativno izvorište za snabdevanje Užica pijaćom vodom,posle pojave algi u akumulaciji Vrutci.

“Ove godine planirano je da se izgradi crpna stanica,deo cevovoda I rezervoara ŽZigalski vis,kako bi vodu doveli do Mačkata,Krive reke,Tripkove I Šljivovice. Biće dovoljno vode I za Užice u ovopj fazi,ali ne I kada vodu dovedemo preko celog Zlatibora”,ističe Stamatović.

Čajetina,kako je zaključeno na konferenciji,u cilju očuvanja vodnih resursa,uspostavlja sistem za preradu I prečišćavanje otpadnih voda I njihovu kontrolu.Cilj Čajetinaca je da sve izvore vodosnabdevanja uvrste u integrisani sistem,a svi izvedeni radovi na vodosnabdevanju Užica sa Sušičkih vrela,omogućuju da se posle povezivanja sa postojećim vodosistemom opštine,ostvari I povezivanje sa akumulacijom Vrutci,kao dodatnim I alternativnim načinom vodosnabdevanja Čajetine,zaključeno je na konferenciji.

Konferenciju “Voda je život” iniciralo je Udruženje građana Urbanera Užice,a održana je pod pokroviteljstvom grada Užica I opštine Čajetina.

Konferenciji su pored rukovodstva Užica I Čajetine prisustvovali I eminentni stručnjaci iz ove oblasti iz Agencije za zaštitu životne sredine,Instituta za vodoprivredu “Jaroslav Čarni”,Instituta za javno zdravlje “Milovan Jovanović Batut”,ZZJZ Užice I predstavnici fakulteta.

ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.