Konferencija #AKTivacija AKT dani 2023“ počela u Pančevu

PANČEVO – Konferencija #AKTivacija – „AKT dani 2023“, počela je u Pančevu. Ova konferencija okuplja više od 150 učesnika i predstavlja jedinstvenu priliku za upoznavanje, razmenu iskustava i umrežavanje organizacija civilnog društva koje deluju širom Srbije i koje su direktno ili indirektno podržane u okviru AKT projekta. Na početku prisutnima su se obratili Rihard Koli šef razvojne saradnje Ambasade Švajcarske, Snežana Mišić Mihajlović međunarodna tim liderka AKT projekta, , Maja Stojanović, izvršna direktorka Građanskih Inicijativa.

Rihard Koli

Šef razvojne saradnje Ambasade Švajcarske, Rihard Koli je istakao da su u prvoj fazi AKT projekta ostvareni značajni rezultati, pre svega na lokalnom nivou. Među primerima je unapređenje rodno zasnovanog budžetiranja, povećanje broja žena u savetima mesnih zajednica, osnivanje saveta za mlade u nekoliko gradova i opština. ACT je takodje pordžao uspostavljanje mehanizama u oblasti zivotne sredine, kao sto su "zelena stolica" i tela za monitoring kvaliteta vazduha, a istovremeno su unapređene socijane usluge u određenim sredinama. Na nacionalnom nivou, žene 45+ su prepoznate u Strategiji rodne ravnopravnosti kao teško zapošljiva kategorija i izrađen je Nacrt zakona o hitnoj pomoći koji je ušao u parlamentarnu proceduru.

Snežana Mišić Mihajlović

Međunarodna tim liderka AKT projekta, Snežana Mišić Mihajlović istakla je Istakla je tri ključne reči tokom prve faze AKT-a: prilagođavanje, podrška i sinergija. Navela je da je direktan kontakt na terenu, brza reakcija i prilagođavanje primer dobre prakse koju se nadam nastavljamo i ubuduće. Rekla je da u dvodnevnoj AKTivaciji učesnici imati prilike da se upoznaju o regionalnim trendovima kada je u pitanju učešće građana, sa novim istraživanjima i trendovima u Srbiji, i razmene iskustava na tematskim radionicama kroz teme o mladima, ekologiji, rodnoj ravnopravnosti, socijalnoj inkluziji, mentalnom zdravlju I ljudskim pravima.

Maja Stojanović

Izvršna direktorka Građanskih Inicijativa, Maja Stojanović, rekla je da u civilnom sektoru radi 7000 ljudi i da se nivo poverenja građana u rad civilnog sektora svakim danom povećava kao i da jedino udruženi i zajedničkim snagama možemo da se borimo za bolje društvo u Srbiji. Ona je istakla da tematske radionice koje su planirane nakon panela treba da doprinesu boljem povezivanju i saradnji organizacija.

Ovogodišnja #AKTivacija je posvećena upravo većoj mobilizaciji građana i utisak koji se nameće nakon što su mnogobrojni učesnici imali prilike da saslušaju vrhunske stručnjake kao predavače i paneliste konferencije je još jasniji: „Neophodno je donosioce odluka, medije još više zainteresovati, a građane uključiti u procese donošenja odluka na lokalnom nivou, raditi na poboljšanju percepcije značaja civilnog društva i međusobnom poverenju.“

AKTIvacija

Projekat “AKT-Zajedno za aktivno građansko društvo” je četvorogodišnji projekat koji podržava švajcarska Vlada, a sprovode Helvetas Swiss Intercooperation I Građanske Inicijative iz Beograda. Započet u septembru 2019. godine, AKT svoju prvu fazu privodi kraju u septembru ove godine, i priprema se za narednu četvorogodišnju fazu. Cilj projekta je stvaranje i osnaživanje aktivnog građanskog društva u kome građani više učestvuju u procesu donošenja odluka, naročito na lokalnom nivou.

Do sada je kroz prvu fazu AKT projekta finansijski podržano blizu 200 organizacija iz 60 gradova širom Srbije, a direktnu korist od podržanih projekata i inicijativa je imalo više od 100.000 građana. Ukupan iznos koji je dodeljen organizacijama u okviru 13 javnih poziva je 250 miliona dinara.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.